OM eist 22 jaar cel voor brandstichter Paulus Potterstraat

ALMERE – Tegen de 33-jarige man die op 7 januari dit jaar brand stichtte in zijn huis aan de Paulus Potterstraat, heeft het Openbaar Ministerie 22 jaar cel geëist.

Zowel een externe branddeskundige als een branddeskundige van het NFI, de Dekra (het oude KemaKeur) en een forensische team van de politie deden onderzoek naar de brand. Daar uit is gebleken dat de brand is ontstaan door het aansteken van motorbenzine op de overloop van de woning voor de deuren van de slaapkamers. Andere opties zijn uitgesloten.
De verklaring van de verdachte staat haaks op de bevindingen uit deze onderzoeken en op de verklaring van de 5-jarige dochter, is de conclusie. De technische installatie in het huis was in orde en er is geen aanwijzing dat er kortsluiting is opgetreden.
De verdachte, vader van de twee kinderen die tijdens de brand in huis waren, heeft verklaard benzine te hebben gekocht om zelfmoord te plegen. Er was sprake van voorbedachte raad, betoogt de officier van justitie, want de verdachte heeft bij elke stap in zijn handelen telkens tijd gehad om na te denken tot welk gevolg zijn handelen zou kunnen leiden. De verdachte was weliswaar depressief, waarbij sprake was van een tweede relatie die net was beëindigd, maar ondanks dat moet hij voor volledig toerekeningsvatbaar worden gehouden, volgens de deskundigen. De officier van justitie nam het de man bovendien kwalijk dat hij met zijn ontkennende houding de slachtoffers in het ongewisse laat over zijn motieven, waardoor de verwerking van het gebeuren extra zwaar valt.
De officier van justitie komt tot het strafbare verwijt brandstichting met onder meer een dodelijk slachtoffer, moord op zijn moeder en drie maal poging moord op zijn stiefvader en kinderen. De officier van justitie eiste een celstraf van 22 jaar tegen de man.
Brand in Paulus Potterstraat
Bij de brand in een huis op 7 januari dit jaar konden toegesnelde buren de opa en kleindochter van 5 jaar uit het huis redden. De brandweer kon nog net de 3-jarige kleinzoon te redden; twee brandweermannen raken hierbij lichtgewond. Maar de oma van de twee kinderen overleed.
Artikel geplaatst op: 30 november 2015 - 13:32

Gerelateerd

Delen