Inbraken voorkomen tijdens ‘donkeredagenperiode’

ALMERE - De donkeredagen-periode is begonnen. In deze periode (van oktober tot april) is er een toename van delicten als inbraken, overvallen en straatroven. Doordat de dagen korter worden, hebben criminelen meer mogelijkheden om ongezien hun gang te gaan. De politie is in deze periode zeer actief in het bestrijden van deze zogenaamde ‘high impact crimes’, delicten die een grote impact hebben op de slachtoffers.
Er zijn veel dingen die bewoners zelf kunnen doen om de kans op inbraak te verkleinen. Denk aan een bewoonde indruk van het huis, met bijvoorbeeld tijdschakelaars en post die uit het zicht is. Goede buitenverlichting en goed hang- en sluitwerk, en dit ook consequent gebruiken, zijn ook bekende tips. Of draag samen met wijkgenoten bij aan een veilige woonomgeving. Start samen een whatsapp-groep, of meld u aan voor Burgernet.
Bel 112

Alerte bewoners kunnen het verschil maken. Spreek eens een onbekende in de woonomgeving aan. Inbrekers laten zich hierdoor afschrikken. En het alarmnummer 1-1-2 mag ook gebeld worden bij een verdachte situatie, bijvoorbeeld wanneer een onbekende zoekend rondloopt, of op de uitkijk lijkt te staan. Zo kan de politie inbrekers op heterdaad aanhouden. En beter nog: inbraken voorkómen.
Stop heling

Zonder heler geen steler. Woninginbraken, overvallen, straatroof en winkeldiefstallen gedijen doordat de daders gestolen goederen aan anderen kunnen slijten. Heling is strafbaar en het kopen van gestolen goederen houdt criminaliteit in stand. Gestolen spullen worden vaak verkocht aan ‘gewone’ burgers, bijvoorbeeld via internetsites als Marktplaats. Iedereen kan zich dus (onbewust) schuldig maken aan heling.
Voor meer tips tegen inbraken of heling, kijk op www.politie.nl
Artikel geplaatst op: 06 oktober 2015 - 13:26

Gerelateerd

Delen