‘Digitale buurtwacht’ helpt leefbaarheid vergroten

ALMERE – Buurtbewoners die elkaar op de hoogte houden in een groeps-WhatsApp, Facebook-groepen per wijk, wijkagenten met een Facebook-account; het is inmiddels heel gewoon om ook op het gebied van veiligheid gebruik te maken van social media. Een nieuwe aanvulling in het rijtje is de Civilant App, een app die fungeert als ‘digitale buurtwacht’.
Zo ziet de Civilant App er uit op een Android-telefoon. (Foto: aangeleverd)

Klaas Wilting heeft als ambassadeur de app toegelicht aan de veiligheidscoördinator van de gemeente Almere, wijkagent van Filmwijk Jeffrey Halsema en Monique Meijer van Buurtpreventie Filmwijk. Allemaal zijn ze enthousiast over het gebruik van de app. Filmwijk is dan ook de eerste wijk in Almere waar de Civilant App op brede schaal gebruikt zal worden.
“Deze app werkt overkoepelend op WhatsApp en Facebook-groepen”, zegt Klaas Wilting. “Het verbetert de sociale samenhang in de buurt, vergroot de leefbaarheid en dringt criminaliteit terug.”
Bewoners die de gratis Civilant-app op hun mobiele telefoon zetten, worden in een straal van één kilometer met elkaar verbonden. Ze kunnen zelf melding maken van bijvoorbeeld een gestolen fiets, een inbraak, verdachte personen of vandalisme. De melding kan worden voorzien van een foto.
Volgers krijgen meldingen van buurtbewoners. “Zo kunnen ze waakzaam zijn op zaken als vreemde mensen in de buurt, criminaliteit of gedumpt afval. Daar kunnen anderen alert op zijn of kan de wijkagent op inspelen. Maar ook heeft het een sociale functie doordat bewoners elkaar kunnen informeren over bijvoorbeeld een buurtbarbecue.” Verder wijst het gebruikers in geval van nood snel naar de dichtstbijzijnde hulpdiensten, alarmnummers en geeft het tips voor een veiliger omgeving.
Ogen en oren

Wilting: “De app is er vooral om mensen te waarschuwen. Als er vreemde mensen in de buurt rondlopen bijvoorbeeld, of een auto die de hele tijd rondjes rijdt. Elkaar aanspreken vergroot het gevoel van veiligheid. Zo worden bewoners de ogen en oren voor de buurt.”
Filmwijk is de eerste wijk in Almere waar de app actief gepromoot wordt. Er zijn nu ruim 150 bewoners van Filmwijk bij aangesloten. “Als in een wijk vijftig procent van de huishoudens de app gebruikt, dan spreken we van een succes”, aldus Wilting. Bang dat er misbruik van gemaakt wordt, is Wilting niet. “Bij echt overlast of een heterdaad bel je altijd nog 112 of de politie. Dit gaat om elkaar tijdig te informeren en te alarmeren over alle zaken die de eigen buurt leefbaarder maken.”
Makkelijk

Monique Meijer van Buurtpreventie Filmwijk is erg blij met de nieuwe app. “De app is heel makkelijk te gebruiken en met een simpele druk op de knop kom je direct in contact met de politie of 112. Nadat je, bijvoorbeeld bij een inbraak, een melding hebt gemaakt bij de hulpdiensten kun je andere buurtbewoners via de app ook weer op de hoogte brengen, zodat zij opletten. Dat scheelt tijd.”
Meijer vindt het ook een voordeel dat je, als gebruiker van de app, anoniem kunt blijven. “Je kan zelf een gebruikersnaam aanmaken. Bij een straat-Whatsapp en een wijk-Facebookpagina is dat niet zo.”
Artikel geplaatst op: 02 februari 2015 - 12:42

Gerelateerd

Delen