CVA-patiënt nu nog sneller behandeld in het Flevoziekenhuis

STAD CENTRUM - Door intensieve samenwerking en nieuwe afspraken tussen de specialismen Neurologie, Radiologie en de Spoedeisende hulp, is in december een recordtijd gerealiseerd in de opvang van patiënten met een beroerte.
Radioloog H. de Bruine, neuroloog I. Bronner en spoedeisende hulp arts J. Stekelenburg laten een zakkaartje met gezamenlijke afspraken over een CVA-patiënt zien, vanuit een CT-scanner. (Foto: aangeleverd)

Een patiënt met acuut CVA was binnen 11 minuten klaar voor trombolyse, vanaf moment van aankomst. De minst snelle tijd deze maand betrof 24 minuten (2013 gemiddeld: 31 minuten). De landelijke doelstelling is binnen 35 minuten. Voor iedereen, die een beroerte of CVA (Cerebrovasculaire Aandoening) krijgt, geldt dat deze – indien mogelijk – binnen een uur getrombolyseerd moet worden om de lichamelijke en geestelijke gevolgen zo beperkt mogelijk te houden. Er sterven namelijk 1,9 miljoen neuronen in de hersenen af, bij iedere minuut vertraging in de behandeling van een acuut CVA.
Ook nadat een patiënt een beroerte heeft gehad, kan hij of zij rekenen op snelle, samenhangende en transparante zorg. Hiervoor hebben GGD Flevoland, het Flevoziekenhuis, Revalidatiecentrum De Trappenberg (onderdeel van Merem behandelcentra), Zorggroep Almere, de Vrijgevestigde huisartsen en Zorgverzekeraar Achmea samenwerkingsafspraken gemaakt. Hierdoor krijgen CVA-patiënten de juiste zorg, op het juiste moment en op de juiste plaats.
Een CVA herkennen

Verschijnselen als plotselinge verlamming van arm of been, spraakstoornissen, een scheef gelaat of stoornissen van de ogen kunnen duiden op een beroerte. Bel bij vermoeden van een beroerte onmiddellijk 112.
Artikel geplaatst op: 06 januari 2015 - 15:21

Gerelateerd

Delen