Spectaculaire opening P!T expo Almere en Veiligheidsdag
Almere decor voor Wild West film

De Veiligheidsdag werd officieel geopend door Commissaris van de Koning Leen Verbeek, burgemeester Annemarie Jorritsma en minister Ivo Opstelten. (Foto: Fred Rotgans)
STAD CENTRUM – P!T expo Almere, het nieuwe veiligheidsmuseum aan het Schipperplein, is afgelopen zaterdag 12 april officieel geopend door mr. Pieter van Vollenhoven, in aanwezigheid van burgemeester Annemarie Jorritsma, minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten en Commissaris van de Koning Leen Verbeek.
Het ‘museum’ is een interactief belevingscentrum waar bezoekers, jong en oud, zelf kunnen ervaren hoe de wereld van brandweer, politie en geneeskundige hulpverlening werkt. Plaats nemen in de meldkamer van 112, een brand blussen, een misdaad onderzoeken... Het kan allemaal in P!T expo Almere. Tegelijkertijd met de opening van P!T vond zaterdag ook de eerste Veiligheidsdag op en rond de Esplanade plaats waar overal ambulances, brandweerauto’s, tanks en politieauto’s stonden opgesteld. Van vroeger en van nu. “Wow, wow, dat is echt een oude brandweerauto!” roept een blond jongetje.
Louis Bennenk, wijkagent van Almere Centrum, houdt toezicht. “Ik vind het geweldig om hier te zijn. Iedereen krijgt een kijkje in de keuken van politie, ambulance, brandweer en defensie en kan zien hoe belangrijk het is dat alle hulpdiensten goed met elkaar samenwerken.”
Erehaag

Een uur nadat P!T geopend is, komen Opstelten, Jorritsma en Verbeek in een oude brandweerauto aan op de Esplanade, waar het Nationaal Politieorkest hen ontvangt met muziek van Mission Impossible en de Jeugdbrandweer Almere een erehaag voor hen vormt.
Even later spreekt Jorritsma het publiek toe: “Vandaag is een spannende dag waarop veel te beleven valt. Het is de eerste Veiligheidsdag en wij willen de opening van P!T benutten om 125.000 hulpverleners te bedanken voor het werk dat ze doen.” Jorritsma hoopt van deze Veiligheidsdag een traditie te maken. “Dat ondersteun ik!” haakt Van Opstelten hierop in. “Ik vind het een ongelooflijk mooi initiatief van de burgemeester om deze dag te organiseren.” Jorritsma glimt.
En dan, als Opstelten op een rode knop drukt om de Veiligheidsdag officieel te openen, gebeurt er van alles tegelijkertijd. Over het Weerwater klinkt er vanaf de Jan van der Heyde, een gerestaureerde brandblusboot, een oorverdovend watersaluut. Tegelijkertijd schetteren overal sirenes van ambulances, politie- en brandweerauto’s. Vanaf het dak van de Kunstlinie laten hulpverleners zich aan touwen naar beneden zakken. En boven de hoofden van het publiek cirkelt een helikopter. Almere is voor even het decor van een Wild West film.
P!T is ontstaan uit een fusie van het Nederlands Politiemuseum en het Nationaal Brandweermuseum en gevestigd aan het Schipperplein 4-6. Het moet zo’n 50.000 bezoekers per jaar gaan trekken.
Artikel geplaatst op: 14 april 2014 - 11:55

Gerelateerd

Delen