De Kunstambassadeur: '9 leunblokken'

WATERWIJK - In de rubriek De Kunstambassadeur vertellen stadgenoten over hun favoriete kunstwerk in de openbare ruimte. Deze week is het woord aan Brans Stassen, Kunstambassadeur van de '9 Leunblokken' van kunstenaar Herman Makkink aan het Leeghwaterpad in Waterwijk.

Brans Stassen is Kunstambassadeur van '9 Leunblokken' van Herman Makking. (Foto: Mark Wiechmann)

 

"Met dit beeld zette de gemeente Almere half jaren '80 een nieuwe koers in. Tot dan hadden kunstenaars voor de monumentale kunstwerken steeds een lokaal gebonden opdracht: wat zou je voor die en die plek maken? Maar voortaan ging het omgekeerd. De Almeerse Kunstcommissie, waar ik als stedenbouwkundige in zat, ging op atelierbezoek, op zoek naar bijzondere beelden voor ergens in de stad.

 

Twee keer zo groot
Bij Herman Makkink (1937–2013) in Amsterdam vonden we dit intrigerende beeld met de titel '9 Leunblokken'. We namen hem mee naar het park rond de Leeghwaterplas. Hij was enthousiast over de plek waar het nu staat, op een kruispunt, precies in de zichtlijn van fiets- en wandelpaden. Om tot zijn recht te komen moest het beeld wel twee keer zo groot zijn, dus hij heeft het helemaal opnieuw gemaakt voor deze plek. Later hebben we hem goed leren kennen toen hij zelf van 1988 tot 1992 actief deelnam aan dezelfde Kunstcommissie in De Paviljoens.

 

Strijd tegen de zeee
Negen leunblokken, dat klinkt nogal prozaïsch maar als je het ziet, met z'n kring van roestbruine koppen op die op elkaar leunende betonblokken, dan gaat je fantasie ermee op de loop. Een symbool voor de strijd tegen de zee waar de nieuwe stad Almere zich aan heeft ontworsteld? Zou kunnen, maar toen Makkink dit beeld maakte had hij nog geen idee dat het ooit hier bij ons in de polder terecht zou komen. Dit beeld spreekt mij aan: z'n vorm, z'n textuur en kleuren, z'n ideale plek. Het ligt er na al die jaren nog erg goed bij. Alleen zou dat dwaze verkeersbord 'rotonde' pal ervoor zo gauw mogelijk weer weg moeten. Volkomen overbodig bij deze stille fietspaden en misplaatst in het gezicht van deze unieke Makkink."

Artikel geplaatst op: 12 februari 2020 - 09:26

Gerelateerd

Delen