Burgemeester Weerwind opent expositie Team Franc - Graduation Show 2019

HAVEN – “Kunst kan jong en oud verbinden en kan diepgaande gesprekken opleveren”, sprak burgemeester Franc Weerwind zaterdag tijdens de opening van de expositie ‘Team Franc – Graduationshow 2019’ in Corrosia. “Kunst leert mij op een andere manier naar de werkelijkheid te kijken. Kunst kan mij door elkaar schudden, maar kan mij ook op een emotionele manier raken.”

Burgemeester Weerwind in gesprek met kunstkiezer Henk Jansen over het kleurrijke werk van Michael Broschmann. (Foto: Almere DEZE WEEK)

 

Weerwind was dit jaar weer het boegbeeld van Team Franc. Voor het zesde jaar op rij werd werk van pas afgestudeerde kunstenaars geselecteerd door ‘gewone’ inwoners van Almere. Onder het motto ‘word kunstkenner in één dag’ bezochten de teamleden samen met curator Fleurie Kloostra eindexamenexposities in Utrecht, Amsterdam en Breda, om het werk dat hen het meest aansprak naar Almere te halen. Het resultaat is een verrassende tentoonstelling, met heel divers werk in de expositieruimt van Corrosia.

Het team van Almeerse curatoren bestond dit jaar uit Hans Breuring, Petra Dirkmaat, Henk Jansen, Pris Roos, Pieter Verweij en Bente Zwart. De tentoongestelde werken zijn van de hand Michael Broschmann, Victor Crepsley, Eloïse Dieutegard, Anja Fredin, Fleur Jakobs en Floor Snels.

 

'Ik werd geraakt door de schoonheid'

Pris Roos vertelde tijdens de opening over haar keuze voor het werk van Floor Snels, een project over de identiteit van het Noord-Franse dorp Futeau. “Haar onderzoek naar de historie en identiteit van dit dorp is ontstaan doordat haar grootvader daar in het verleden een huis heeft gekocht en haar tante en oom er nu leven. Haar project is niet alleen een kunstwerk, maar ook een gift aan dit dorp”, aldus Roos.

Hans Breuring koos voor het werk van Anja Fredin. “Wat me aanspreekt is dat ze verschillende materialen als een geitenvacht, betonijzer en projectie gebruikt. Het werk stelt volgens mij op een poëtische manier vragen over het klimaat.” Henk Jansen koos voor het werk van Michael Broschmann, dat bestaat uit verschillende delen. “Ik werd vooral getroffen door de schoonheid van het kleurrijke werk op de grond. Pas later zag ik de verbinding in vorm en kleur met de schilderijen aan de wand. Dit maakt het kunstwerk nog ruimtelijker.”

 

De beschrijvingen van alle werken en de motivatie van alle Almeerse kunstkiezers zijn te lezen in het programmaboekje. Team Franc – Graduation Show 2019 is nog te zien tot en met 1 februari. Toegang is gratis. Iedere zaterdag zijn er twee gratis rondleidingen om 13.00 uur en om 15.00 uur. Meer informatie: www.corrosia.nl.

 

 

 

Artikel geplaatst op: 04 november 2019 - 10:17

Gerelateerd

Delen