The Bigger Picture: drie exposities inéén bij KAF

Door Petra Onderwater

STAD – The Bigger Picture, de nieuwe expositie bij Kunstlinie Almere Flevoland (KAF), wordt vandaag officieel geopend en is vanaf morgen voor iedereen te bezoeken. Het zijn eigenlijk drie exposities inéén: fictieve landschapskunst van de Kunstenaars Vereniging Flevoland, een impressie van de metamorfose van de Esplanade en een fototentoonstelling van de Chinese kunstenaar Liu Bolin. Daarnaast krijgen bezoekers een teaser te zien van ‘Hoogwater in de polder’, waarbij KAF samenwerkt met Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam en journalist/kunstenaar Kadir van Lohuizen.

De eerste foto van Liu Molin was een stil protest tegen de sloop van het kunstenaarsdorp waar hij zijn atelier had.

 

Zij presenteren een gezamenlijk tentoonstellingsproject rond het thema ‘klimaatcrisis’. Vanaf 4 oktober kun je in Het Scheepvaartmuseum al de tententoonstellingen ‘Strijd om het ijs’ en ‘Rijzend water’ bezichtigen. Vanaf 25 januari 2020 nemen KAF en Van Lohuizen het publiek mee in de rol van de mens in deze kwesite. “Hoe staan we er nu voor en wat moeten we doen om het tij te keren? Bepaald geen overbodige kennis voor een stad als Almere, die zich 2 tot 5 meter onder de zeespiegel bevindt”, aldus Bo Naarden, curator bij KAF, donderdagmiddag tijdens de perspreview.

 

Landmark

De Kunstenaars Vereniging Flevoland viert haar 30-jarig bestaan met 30 kunstprojecten en ‘Landmark’ is het dertiende project in de reeks. 30 kunstenaars hebben een eigen landschapskunstwerk gemaakt dat ficitief in het Flevolandse landschap is geplaatst. “De ontwerpen zijn als landmarkeringen op de provinciegrenzen geplaatst en vormen gezamenlijk als het ware een ‘Kunstlinie’ van Flevoland”, vertelt Naarden.

 

Groene Esplanade
Een ander deel van de expositieruimte geeft bezoekers een impressie van de metamorfose die de Esplanade vanaf eind oktober ondergaat. Het kale stenen plein waaraan de KAF is gelegen, wordt getransformeerd tot een ‘groene oase’. Het Rotterdamse ontwerpbureau Plein06 toont schetsen, impressies en beschrijvingen van de ontwerpen. Bezoekers kunnen met een virtual reality-bril ook alvast een beetje rondkijken op het vernieuwde plein. “De werkzaamheden zullen naar verwachting bijna een jaar in beslag nemen. In de tussentijd willen wij onze bezoekers een beetje een inkijkje geven en laten zien wat er allemaal gebeurt”, aldus Naarden. “We zitten een jaar lang achter hekwerken, maar we krijgen er straks wel een prachtig stadspark voor de deur voor terug.”

 

The invisible man
'Liu Bolin – Bewogen beeld' toont tot slot een serie maatschappijkritische foto's van de Chinese kunstenaar Liu Bolin waarin hij zichzelf heeft ‘verstopt’. Door zichzelf gedetailleerd te beschilderen versmelt hij met de achtergrond. Zij foto's zijn stuk voor stuk stille protesten, waarmee hij maatschappelijke problemen aan de kaak stelt. "Op het eerste gezicht lijken het alledaagse scenes, maar wie beter kijkt beseft dat er altijd een groter verhaal achter schuilt", vertelt Naarden. "Door zichzelf te verstoppen in de foto’s dwingt hij de toeschouwer om beter te kijken." Er worden ook filmpjes vertoond om de werkwijze van 

The Bigger Picture is vanaf 28 september tot en met 5 januari 2020 te zien. Meer informatie op www.kaf.nl/expo

Artikel geplaatst op: 27 september 2019 - 14:45

Gerelateerd

Delen