Goede Rede suite in première op Open Monumentendag

Door Petra Onderwater
HAVEN CENTRUM – De kerk Goede Rede  is tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 14 september geopend voor publiek. De kerk en zijn barokorgel bestaan 40 jaar en dat wordt op deze dag ook gevierd met een feestelijk programma.

Het kerkgebouw (foto Anita Nijman) was inspiratiebron voor de Goede Rede suite van Dick Klomp (foto Marjan Klomp-Gerringa)

 

Hoogtepunt is de première van de ‘Goede Rede suite’ van Almeerder Dick Klomp op het Goede Rede-orgel. “Ik kreeg in februari de vrije opdracht om een stuk te componeren ter gelegenheid van het jubileum van de kerk en het orgel”, vertelt Klomp. “Voor het eerste deel van het stuk heb ik me laten leiden door de karakteristieke vorm van het kerkgebouw, met de scherpe hoeken. Daarna volgt een loopje naar boven, waarbij je de klim naar de top van toren kunt voorstellen, gevolgd door een stukje carillonachtige begeleiding. Het tweede deel van de suite heeft te maken met water, omdat de kerk aan een gracht ligt en op deze plek vroeger de Zuiderzee stroomde. De finale is tot slot een feestelijk stuk, refererend aan de feestelijkheden rondom het jubileum.”

Zaterdag brengt Klomp het stuk zelf ten gehore. “Ik heb deze suite weliswaar speciaal geschreven voor het Franse barokorgel van de Goede Rede, maar het is zo gecomponeerd dat het ook op andere orgels kan worden gespeeld. Zoals het orgel in de Doopsgezinde Singelkerk in Amsterdam, waar ik zelf organist ben”, vertelt Klomp. “Ik neem de Goede Rede Suite ook mee op mijn cd met orgelmuziek die op dit moment nog in de maak is.”

Het feestelijke programma in Goede Rede wordt zaterdag 14 september om 12.00 uur officieel geopend door wethouder Hilde van Garderen. Om ongeveer 12.15 uur zal Dick Klom vervolgens zijn Goede Rede suite ten gehore brengen op het orgel. Om 13.30 uur is er een kort concert van Jaap Zwart jr, om 14.30 uur volgt een intermezzo van kamerkoor Amuse Vocale en om 15.15 uur is er een kort concert van Han Siertsema. Verder is er een expositie te bezichtigen en is er de mogelijkheid om het carillon in de toren te bekijken.

Meer informatie: www.goederedeconcerten.nl.

Artikel geplaatst op: 13 september 2019 - 21:03

Gerelateerd

Delen