Zomervoorstelling Suburbia in première op de Kemphaan

Door Petra Onderwater
ALMERE – 'Waarom verandert alles wat ik aanraak in as?', verzucht vader Martin in de nieuwe zomervoorstelling van theatergroep Suburbia uit Almere. Het is beslist geen rozengeur en maneschijn in het Zweedse familiedrama 'De nacht, de moeder van de dag'.

(Foto: Bart Grietens)


De voorstelling gaat vanavond in première op stadslandgoed De Kemphaan en is daar nog tot en met 21 juli te zien. Deze tragikomedie van schrijver Lars Norén wordt gespeeld door Minne Koole, Jord Knotter, Marie-Christine de Both en Wouter Van Lierde. De regie is in handen van Albert Lubbers. “Het is één van de beste toneelstukken die ik ken. Knettergoed geschreven”, zo vertelde hij eerder. Vanaf de zijlijn kijkt hij mee en maakt aantekeningen om de laatste puntjes op de i te zetten voor de première.
De toeschouwers nemen plaats op de tribunes onder de grote overkapping van de stadsboerderij en zitten als het ware middenin het decor. We bevinden ons in de keuken van een familiehotel en zijn getuige van de verjaardag van de jongste zoon David. Een feestelijke dag is het niet bepaald. De onderlinge spanningen zijn meteen duidelijk voelbaar.

Donkere wolk


Financiële problemen en een dreigend faillissement hangen als een donkere wolk boven het gezin en zorgen voor wrijving. Maar er blijkt veel meer te spelen. Vader Martin zoekt zijn toevlucht tot de drank en niet voor de eerste keer. Hij ontkent echter in alle toonaarden een probleem te hebben en kruipt vooral in de slachtofferrol. Ondertussen werkt moeder Elin zich een slag in de rondte, hoewel haar gezondheid steeds meer te wensen overlaat. Zoon David weigert zijn handen uit de mouwen te steken, tot grote ergernis van zijn hardwerkende broer Georg.
De spanningen lopen steeds hoger op en de boel escaleert behoorlijk. Knap gespeeld door de acteurs, die het ene moment stilzwijgend de onderhuidse spanning voelbaar weten te maken, om vervolgens explosief uit te barsten in razernij. Of de wanhopige pogingen om het gezin bij elkaar te houden zullen slagen, is zeer de vraag. Een indringende voorstelling, waarbij dankzij de inktzwarte humor toch ook genoeg te lachen valt.

Diner en picknickmand


De nacht, de moeder van de dag is nog te zien tot en met 21 juli, van woensdag tot en met zondag bij de stadsboerderij op De Kemphaan. Voorafgaand aan de voorstelling kan een driegangendiner worden gereserveerd dat is geïnspireerd op de Zweedse keuken. Op zondagen is voorafgaand aan de matineevoorstelling een Zweedse picknickmand te bestellen. Meer informatie en kaartverkoop: https://theatergroepsuburbia.nl/voorstelling/de-nacht-de-moeder-van-de-dag

Artikel geplaatst op: 21 juni 2019 - 13:14

Gerelateerd

Delen