Almeerderstrand wordt buitenlaboratorium voor cultuur

Door Petra Onderwater
ALMERE – Het Almeerderstrand moet uitgroeien tot een buitenlaboratorium voor cultuur. Projectbureau StrandLAB biedt er, in opdracht van de gemeente Almere en provincie Flevoland, ruimte aan kunstenaars, ondernemers en bewoners om te experimenteren. Ideeën zijn er volop, zo bleek donderdag tijdens een samenkomst in Poort Dok

Singer-songwriter Valentina Elèni trad donderdag op tijdens de StrandLAB Surprise Night in Poort Dok. (Foto: Jim Gregory)

.
“We hebben vorig jaar al een aantal dingen getest, waaronder een StrandSafari voor en door de buurt, diverse kinderactiviteiten, een urban campsite en pop-up activiteiten voor een toekomstig waterbeleefcentrum”, vertelt Meta van Drunen van StrandLAB. De activiteiten in 2018 hadden vooral tot doel om de buurt en de partijen in het gebied te leren kennen en samen plannen te ontwikkelen. In 2019 wil StrandLAB initiatiefnemers aantrekken die activiteiten op het strand gaan programmeren en testen.
“Komend jaar moet het Almeerderstrand dé testplek worden voor buitentheater en buitenkunst. StrandLAB verzorgt voorzieningen en tijdelijke bouwwerken die nodig zijn voor de ontwikkeling van de programmering. Het doel is dat StrandLAB uiteindelijk een zelfstandige organisatie wordt die op eigen benen kan staan en zorgt voor blijvende programmering in het gebied.”

Wensen en ideeën


Donderdag werden al tal van wensen en ideeën uitgesproken door creatieve makers, ondernemers en bewoners uit Duin en Poort. Van een reusachtig zandsculptuur, een openluchtvoorstelling en een buurtpicknick, tot kunstinstallaties en tiny wagons om in te overnachten. Gedeputeerde Michiel Rijsberman werd heel enthousiast van wat hij allemaal hoorde. “StrandLAB is een onderdeel van Almere 2.0. We beseffen ons dat mensen niet alleen maar in een blauwdruk willen leven, maar dat er ook ruimte moet zijn om te kunnen experimenteren”, sprak Rijsberman. “Een culturele broedplaats, zoals je er in Amsterdam bijvoorbeeld meerdere hebt, was een grote wens van mij. Je weet alleen niet wat er gaat gebeuren en of er wel leuke initiatieven ontstaan. Daar heb ik na deze avond alle vertrouwen in. Als overheid kunnen wij slechts ruimte creëren, maar jullie moeten er vervolgens in springen en dat doen jullie.”


De samenkomst werd donderdag afgesloten met de StrandLAB Surprise Night, met onder meer optredens van Mo Hersi, singer-songwriter Valentina Elèni en Suburbia in de Buurt. Enthousiast of nieuwsgierig geworden? Kijk voor meer informatie op www.strandlab-almere.nl.

Artikel geplaatst op: 01 februari 2019 - 12:48

Gerelateerd

Delen