Eindexamenexpositie leerlingen De Meergronden in Corrosia Expo

Door Petra Onderwater

HAVEN CENTRUM  - Trots kijkt docent Luite Duursma van De Meergronden om zich heen in de expositieruimte van Corrosia. Daar zijn vandaag en morgen kunstwerken te bewonderen van leerlingen uit 5 havo en 6 vwo met Kunst en Beeldende Vormgeving in hun pakket. “Dit is een geweldige ruimte voor onze eindexamenexpositie, dat heeft de leerlingen ook extra gemotiveerd. Het resultaat van hun inspanningen vind ik echt van hoog niveau.”

 

De afgelopen jaren hebben de leerlingen keihard gewerkt om tot een serie persoonlijke kunstwerken te komen. “We werden volledig vrij gelaten in de keuze van de thema's en de vormgeving”, vertelt de 17-jarige Carmel. Haar eigen werken, de een van stof en de  ander van ijzerdraad, hangen zwevend boven de grond. “Ik wilde vormen creëren die er vanuit verschillende perspectieven steeds weer anders uit zien”, licht zij toe.

 

De 18-jarige Lonneke maakte een gipsen beeld van een man die zichzelf tegen het raam laat hangen met zijn hoofd, of liever gezegd de plek waar zijn hoofd hoort te zitten. “Soms kun je het gevoel hebben dat je vastzit in je hoofd, dat negatieve gedachten geen kant op kunnen”, vertelt zij. “Ik heb van dichtbij iemand met een depressie meegemaakt en dat heeft me heel erg beziggehouden. Het fijne van het vak Kunst en Beeldende Vormgeving is dat je er je gevoelens in kunt uiten. Daarnaast leert het je ook om creatief te denken.”

Divers en persoonlijk

De manier waarop de leerlingen hun kunstwerken hebben vormgegeven is heel divers en de onderwerpen zijn heel persoonlijk en soms ook ontroerend. De kunstwerken variëren van foto’s en schilderijen tot ruimtelijke video installaties. Een blauwgroene ‘waterval’ lijkt uit het plafond naar beneden te komen in de middenruimte. “Ik heb ooit gedoken in Egypte en die onderwaterwereld vond ik zo indrukwekkend, dat wilde ik anderen hiermee ook laten ervaren”, vertelt Tessa, die er vijf maanden werk aan heeft gehad om alle waterslierten te verven.

Even verderop staat een bijzondere kunstinstallatie die het acceptatieproces van een beenprothese uitbeeldt. Heel hoog, bijna uit het zicht, hangt een schilderij van een astronaut. “Het is altijd mijn droom geweest om ruimtevaarder te worden, maar vanwege een hartprobleem is dat helaas onbereikbaar. Vandaar dat het werk ook zo hoog hangt”, vertelt de 16-jarige Twan, die nu voor een studie bedrijfskunde kiest.

Bezoekers komen ogen te kort, want er is ontzettend veel te zien. De expositie wordt vavondond, vrijdagavond 25 januari, om 19.30 uur officieel geopend en is zaterdag 26 januari van 10.00 tot 14.30 uur te bezoeken. Toegang is gratis.

Artikel geplaatst op: 25 januari 2019 - 15:27

Gerelateerd

Delen