Toneelvereniging ODI speelt ‘De bekende Nederlander’ in De Glasbak

MUZIEKWIJK – Toneelvereniging brengt op vrijdagavond 1 februari en zaterdagavond 2 februari weer een stuk op de planken in De Glasbak. 'De Bekende Nederlander' ('Man of the moment') is een blijspel in twee bedrijven door Alan Ayckbourn, vertaling Gees Linnebank.

(Foto: aangeleverd)


Het stuk is dan wel een blijspel, er valt wat te lachen, maar de ondertoon is ernstig. De Bekende Nederlander is namelijk doorgaans een mens met een dubbelleven. We zien op de tv de schone schijn, de glamour, het klatergoud. Maar in eigen kring vertoont de BN-er nogal eens trekken van een machtswellusteling die alleen maar denkt aan de kijkcijfers en zijn imago.
Het stuk speelt zich af op het terras van het Spaanse buitenhuis van de hoofdpersoon. Hij is daar met zijn vrouw, die steeds meer moeite heeft met het dubbele gezicht van haar bekende man, met een man die hij in een misdadige periode in zijn leven heeft ontmoet en diens vrouw die door die eerdere ontmoeting voor het leven is getekend. Schijn en werkelijkheid wisselen elkaar af, de confrontaties tussen de personen is ontluisterend en het eind is schokkend. Het blijspel blijkt aan het eind niet echt een blijspel te zijn geweest. Ook het stuk zelf worstelt met het dilemma tussen schijn en werkelijkheid. Die worsteling laat zich hier niet goed uitleggen, die kunt u het best zelf ervaren.
Regie: Evrim Akyigit. De voorstelling is te zien op vrijdagavond 1 februari en op zaterdagavond 2 februari om 20.30 uur in De Glasbak aan de Lierstraat 21. Reguliere kaartjes kosten 9,50 euro (CKV-pas, kinderen tot 12 jaar en donateurs 7,50 euro). Reserveren kan door het invullen van het reserveringsformulier op odi-toneel.nl of door te mailen naar reservering@odi-toneel.nl. Het liefst pinnen (bij contant gepast betalen).

Artikel geplaatst op: 19 januari 2019 - 14:13

Gerelateerd

Delen