Honden mogen los
Onontdekt wandelen in Vaartsluisbos

ALMERE - Een populierenbos, in trek bij wandelaars die er al dan niet vergezeld van een hond een rondje kunnen doen. Het Vaartsluisbos is ontsloten door een schelpenfietspad en er staan enkele bankjes en picknicktafels.
Het Vaartsluisbos ligt ingeklemd tussen de Hoge Vaart en de Lage Vaart. Deze twee kanalen zorgen voor de afwatering van Zuidelijk Flevoland. De namen verwijzen naar de hoogteligging: de Hoge Vaart ontwatert de hoge kant van Flevoland, de gebieden grenzend aan de Randmeren. De Lage Vaart bevindt zich aan de lagere westkant. Beide vaarten kennen een eigen waterpeil. Het verschil daartussen is ongeveer 1 meter. Dit is goed te zien bij de Vaartsluis en het gemaal de Blocq van Kuffeler, waar de twee wateren bij elkaar komen.
Wielewaal

De belangrijkste boom in het Vaartsluisbos is de populier waarvan er allerlei rassen voorkomen. Samen met de bospaden, sloten, poelen en open ruimtes zorgen de populieren voor variatie. De ondergroei bestaat vooral uit vlierstruiken. Het Vaartsluisbos biedt de gelegenheid kennis te maken met de wielewaal die zich in de toppen van de hoge bomen prima thuis voelt.
Recreanten

Hoewel het Vaartsluisbos grenst aan de drukke Hogering, is daar weinig van te merken in het bos. Om het bos nog aantrekkelijker te maken voor recreanten, is er een schelpenfietspad aangelegd en zijn er enkele picknicksets en bankjes geplaatst. Ook zijn er boomsoorten zoals zoete kers, walnoot en tamme kastanje geplant.
Honden

Het Vaartsluisbos is het enige losloopgebied van Het Flevo-landschap. De hond mag van de wegen en paden maar moet onder appèl blijven.
Artikel geplaatst op: 15 januari 2019 - 14:22

Gerelateerd

Delen