Space Waste Lab sluit af met symposium en laatste lichtperformance

STAD CENTRUM – Het Space Waste Lab van Daan Roosegaarde bij KAF wordt op zaterdag 19 januari afgesloten met een gratis toegankelijk symposium. Aansluitend is na zonsondergang voor de allerlaatste keer een live performance te zien vanaf de Esplanade, waarbij lichtstralen het afval in de ruimte visualiseren.

Op 18 en 19 januari zijn de laatste lichtperformances waarmee Daan Roosegaarde ruimteafval visualiseert. (Foto: Jelle Draper)


Op dit moment zweven er meer dan 29.000 objecten, groter dan 10 centimeter, rond in de ruimte. Dat zijn delen van afgebroken raketten en satellieten. Dit ruimteafval kan, door botsingen met onze satellieten of door onderlinge botsingen tussen afvaldeeltjes, nog meer ruimteafval veroorzaken en onze digitale communicatie verstoren. Daan Roosegaarde en zijn team onderzoekt samen met enerzijds het bedrijfsleven, zoals Stellar Space Industries (SSI) en universiteiten zoals de TU Delft en anderzijds ESA’s Clean Space, welke nieuwe mogelijkheden gecreëerd kunnen worden met ruimteafval.
Sinds het openingsweekend van Space Waste Lab en het bijbehorende educatieprogramma op 5 oktober werden ruim 8.000 bezoekers, jong en oud, betrokken bij vraagstukken over onze aarde, ons klimaat en onze blik op het landschap van de toekomst. De volgende fase is een meerjarig programma om ruimteafval te vangen en daar nieuwe duurzame producten van te maken. Roosegaarde: “We moeten op een betere manier naar de ruimte kijken. Wat is ruimteafval, hoe ruimen we het op en wat kunnen we ermee?”

Symposium

Het afsluitende symposium op 19 januari begint om 18.30 uur. Toegang is gratis, maar kaarten moeten wel vooraf gereserveerd worden via de website van KAF Expo. Sprekers op deze avond zijn Daan Roosegaarde, burgemeester Weerwind, gedeputeerde Michiel Rijsberman, Gary Calnan (CEO CisLunar Industries S.A.), Michel van Pelt (ingenieur ESA), Chris Verhoeven (dr. Ir. TU Delft), Jeroen Rotteveel (CEO Innovative Solutions in Space) en ook leerlingen van onder andere Bommelstein en Heliotroop en studenten van Hogeschool Windesheim leveren een bijdrage. Het symposium wordt live gestreamd naar het YouTube kanaal en de Facebookpagina van KAF. Aansluitend start om 20.00 uur de laatste Space Waste Lab Performance op de Esplanade die voor iedereen vrij toegankelijk is. Een dag eerder, op vrijdagavond 18 januari, is er ook een lichtperformance.
Meer informatie: kaf.nl/expo.

Artikel geplaatst op: 04 januari 2019 - 09:48

Gerelateerd

Delen