Rineke de Jong doet mee aan Miniatuur Biënnale in Eemnes
'Kunstobject zo klein mogelijk maken geeft een kick'

Door Petra Onderwater
ALMERE – Voor veel kunstenaars is het nog best een uitdaging om een miniatuurobject van maximaal 10 centimeter te maken, maar Rineke de Jong vindt het juist heel leuk om te doen. “Het kunstwerkje zo klein mogelijk maken geeft me wel een kick”, vertelt de Almeerse kunstenares.

Rineke de Jong maakte onder meer oorbellen met kattengezichtjes en een schilderijtje van een Siamees. (Foto's: aangeleverd)


De Jong is één van de 54 kunstenaars die deelnemen aan de Vijfde Miniatuur Biënnale, die begin deze maand is geopend in Eemnes. De deelnemende kunstenaars hebben speciaal voor deze tentoonstelling miniatuur kunstobjecten gemaakt met als thema ‘KleurKijk’. De materialen waarmee de kunstenaars hebben gewerkt zijn heel divers, zoals olieverf op doek, aquarel, vilt, klei, textiel, papier, brons, 3D-print-kunststof en keramiek. "Ik heb onder andere een set oorbellen met kattengezichtjes erop gemaakt en een schilderijtje van een Siamees, beiden in een klein doosje dat wanneer het is geopend ook dienst kan doen als lijstje", vertelt De Jong. "De tentoongestelde werken zijn overigens ook te koop. Leuk om cadeau te doen tijdens de feestdagen bijvoorbeeld."
De Almeerse kunstenares tekent en schildert al sinds haar jeugd. Ze studeerde af als modeontwerpster, maar wilde toch liever kunstschilder zijn. De Jong volgde lessen aan de Gooise Academie en timmerde in de jaren erna flink aan de weg als kunstenares. Zij exposeert haar werk tegenwoordig in binnen- en buitenland en is meermaals bekroond.

Ontmoet de Makers


Wie kennis wil maken met Rineke de Jong, krijgt hiervoor de gelegenheid op de Miniatuur Biënnale. Elke vrijdagmiddag staat namelijk in het teken van ‘Ontmoet de Makers’, waarbij telkens andere deelnemende kunstenaars aanwezig zijn. De Almeerse kunstenares is vrijdagmiddag 14 december aan de beurt om een toelichting te geven op haar werk, haar manier van werken én de speciale eisen voor het maken van een miniatuur kunstobject.
De Vijfde Miniatuur Biënnale is nog te bezoeken tot en met vrijdag 21 december, van 10.00 uur tot 16.00 uur in Galerie Kijkoor aan de Eikenlaan 4 in Eemnes.

Artikel geplaatst op: 14 november 2018 - 11:29

Gerelateerd

Delen