Filmdebuut voor 12-jarige Esmée uit Almere

Door Petra Onderwater
ALMERE – Ze is nog maar 12 jaar oud, maar barst van de ambitie. Esmée Aarts uit Almere zit op de musicalschool Broadway Talents van Barry Stevens in Amsterdam en doet niets liever dan acteren, dansen en zingen. Ze maakte vorige week haar filmdebuut in de korte film ‘Als er geen liefde zou bestaan’, die voor genodigden in première ging bij Kinepolis.

Jack Monkau, Esmée Aarts en Eva van Heijningen bij de filmpremière in Kinepolis. (Foto: Sander Boer)


De film duurt een klein half uur en is een ode aan de inmiddels 79-jarige acteur Jack Monkau, die zelf ook een van de hoofdrollen speelt. Hij speelde in vele Nederlandse films en televisieseries en won vorig jaar de Otto Sterman Oeuvre Award (een prijs om mensen te eren die het pad vrij hebben gemaakt voor zwarte acteurs). Momenteel is hij te zien in de tv-serie Het geheime dagboek van Hendrik Groen. “Het was heel bijzonder om met zo’n ervaren acteur te mogen samenwerken. Hij heeft me veel tips gegeven en ik heb echt veel van hem geleerd”, vertelt Esmée.

Opa en kleindochter

Tonny Vieira schreef het scenario voor de film en heeft de regie gedaan. “Hij hielp ons aanvankelijk met wat losse opnames voor het portfolio van Esmée en was onder de indruk van haar talent. Hij vertelde over zijn idee voor deze film en vroeg Esmée voor deze rol”, vertelt haar vader Robert Aarts. “Ik ben zelf ondernemer en kom helemaal niet uit de filmwereld, maar ik wilde graag helpen deze film te realiseren. Daarom heb ik productie op me genomen.”
De film gaat over de oudere acteur Jack en zijn kleindochter Esmée, zelf actrice in de dop. Over van alles en nog wat heeft ze een mening. Over de rollen die haar opa krijgt, over hoe zwart, hoe sterk en hoe onderschat haar opa is. Als er ineens een feestelijke vrouw op bezoek komt, gespeeld door Eva van Heijningen, weet Esmée niet goed wat ze daarvan moet denken. Opeens is de rolverdeling niet meer zo duidelijk. “Opa blijkt mij eigenlijk een beetje voor de gek te houden met zijn acteerspel en het is de vraag wat nu spel en wat de werkelijkheid is”, vertelt Esmée. Dat is uiteindelijk aan de kijker om te bepalen.

Compliment

Esmée, eerstejaars leerling havo-vwo op het Baken Park Lyceum, is al van jongs af aan bezig met performen. Toen ze 4 jaar was ging ze dansen bij Jouetta’s Dancentrum in Almere en dat doet ze ook nog steeds. Het maken van deze korte film was een leerzame ervaring, die naar meer smaakt. “We hebben drie draaidagen gehad en daarvoor nog veel gerepeteerd en veel tekst moeten leren”, aldus Esmée, die erg tevreden is met het eindresultaat. “Het was wel gek om mezelf terug te zien op zo’n groot bioscoopscherm, maar ook heel bijzonder. Ik heb na afloop veel leuke reacties gehad, ook van mensen uit het vak die vonden dat ik heel natuurlijk en geloofwaardig overkwam. Dat vond ik wel een compliment.”
De film kon worden gerealiseerd door een inzamelingsactie op Cinecrowd en is ingestuurd naar verschillende filmfestivals, in de hoop dat de film daar vertoond kan worden. De titelsong ‘Just Love’, door Peter Douglas en Johnny Rosenberg (van het Rosenberg Trio), wordt binnenkort uitgebracht op single met een bijbehorende videoclip, waarin beelden uit de film te zien zullen zijn.

Artikel geplaatst op: 13 november 2018 - 13:50

Gerelateerd

Delen