Kunstenares Marjan Derksen: ‘Kunst kan troosten’

ALMERE - ''Kunst is niet alleen mooi, kunst kan ook troosten'', vertelt de Almeerse kunstenares Marjan Derksen. Tussen de vele kleurrijke kunstwerken in haar atelier hangen meerdere ‘Troostvogels’ en ‘Droombomen’ die kunnen helpen bij rouwverwerking.

Marjan Derksen bij een van haar 'Troostvogels'. (Foto: aangeleverd)

''Het verlies van een dierbare is ontzettend zwaar. Waar moet je heen met al die emoties? Kunst kan een uitlaatklep zijn, maar ook een mooi aandenken of een blijk van medeleven”, aldus Derksen. ''Drs. P maakte ooit het gedicht Troostvogel. Hij schrijft daarin dat wanneer je iets naars beleeft, de vogel bij je langskomt met een lied en vervolgens wegvliegt met jouw verdriet. Dat vond ik zo’n mooi gegeven!'' Het inspireerde de kunstenares om een serie uiteenlopende ‘Troostvogels’ te maken. Deze maakte ze niet alleen zelf, maar ook samen met verdrietige kinderen en verdrietige ouders. ''In zo’n vogel kun je persoonlijke dingen verwerken. Materialen, kleuren of symbolen die iets voor jou betekenen. Met twee kinderen heb ik een troostvogel gemaakt met lichtgevende verf, zodat de vogel ook in het donker troost kan bieden.'' De vogels kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt als persoonlijk condoleancekaart, als troostcadeau of als mooie herinnering in een lijstje aan de muur.


Reload
Samen met een andere kunstenaar heeft Derksen in Italië ook Troostvogel-workshops gegeven aan jongeren die ernstig ziek zijn geweest. ''Jongeren die bijvoorbeeld jarenlang tegen een ziekte als kanker hebben gevochten. Eenmaal genezen moeten zij hun leven weer op zien te pakken. Maar hoe doe je dat? Hoe ga je verder en geef je wat je hebt doorstaan een plekje? Met het project Reload, waarbij troostvogels en droombomen werden gemaakt, wilden wij deze jongeren een nieuwe manier bieden om de toekomst te definiëren, om weer vooruit te denken.''
Derksen vindt het fijn om op deze manier iets te kunnen doen voor mensen. ''Exposities zijn mooi, je werk verkopen is mooi, awards winnen is mooi, maar dit heeft echt betekenis'', vindt zij. ''Troost elkaar, heb een beetje aandacht en begrip voor elkaar. Ook als een verlies al wat langer geleden is.'' De kunstenares organiseert regelmatig ontmoetingen met andere personen of organisaties die iets doen op het gebied van rouw en verlies. ''Je kunt elkaar inspireren, wellicht aanvullen en de krachten bundelen. Daar sta ik ontzettend voor open.''

Tour of Art
Marjan Derksen doet komend weekend overigens mee aan de Tour of Art Flevoland. Haar werk is zaterdag en zondag tussen 12.00 en 18.00 uur te bewonderen bij Buisman Makelaars aan de Zilverparkkade 15 in Lelystad. Meer informatie over haar werk en projecten is te vinden op www.marjanderksen.nl.
Artikel geplaatst op: 03 oktober 2018 - 12:15

Gerelateerd

Delen