Première Space Waste Lab Daan Roosegaard 

CENTRUM – Kunstenaar Daan Roosegaarde presenteert vrijdag 5 oktober samen met zijn team van experts de première van zijn Space Waste Lab in Almere. Met een spectaculaire buiteninstallatie op de Esplanade wordt de aarde verbonden met het afval dat rondzweeft in de ruimte. De lichtshow is na zonsondergang op geselecteerde weekenden gratis te bezichtigen.

Artist impression Space Waste Lab performance. (Foto: Studio Roosegaarde)


Op dit moment zweven er meer dan 29.000 objecten, groter dan 10 centimeter, rond in de ruimte. Delen van afgebroken raketten en satellieten. Dit afval, space waste, kan door botsingen met onze satellieten nog meer ruimteafval veroorzaken en onze digitale communicatie verstoren. Hier is nog niet echt een oplossing voor. De live performance visualiseert met lange verticale lijnen van licht 1 procent space waste dat zich bevindt tussen 200 en 20.000 kilometer.
Space Waste Lab wordt ondersteund door kennispartners ESA en NASA, studenten en bezoekers. De eerste fase van het project laat de bezoekers kennismaken met ruimteafval, niet alleen als een bedreiging maar ook als een potentiële bron voor nieuwe creativiteit. Het living lab bestaat onder andere uit een echt stuk ruimteafval vergezeld van een educatieprogramma om een nieuw perspectief op ruimteafval te creëren. De tweede fase is een meerjarig programma om ruimteafval te vangen en daar nieuwe duurzame producten van te maken. Daan Roosegaarde: “We moeten op een betere manier naar de ruimte kijken. Wat is ruimteafval, hoe ruimen we het op en wat kunnen we ermee?”
De live performances op de Esplanade bij KAF zijn na zonsondergang gratis te bezichtigen op 5 en 6 oktober, 9 en 10 november, 7 en 8 december en 18-19 januari 2019.

Artikel geplaatst op: 28 september 2018 - 10:40

Gerelateerd

Delen