Z.o.o guitar duo: 'We hebben hier in 20 jaar veel moois kunnen opbouwen'

Door Petra Onderwater

Peter Constant en Marion Schaap tijdens de Gitaarsalon in de Oostvaarders. (Foto: Liedewij van der Scheer)


ALMERE - Het viel niet mee om een optreden in het plaatselijke theater te krijgen, toen Peter Constant en Marion Schaap zich 20 jaar geleden als het Z.o.o. guitar duo in Almere vestigden. "De toenmalige directeur dacht niet dat het veel publiek zou trekken. We moesten onszelf echt nog bewijzen”, glimlacht Peter. Inmiddels hebben zij een enorme staat van dienst als gitaarduo én als oprichters en artistiek leiders van de Stichting Gitaarorkest Nederland.
De Australische Peter en Nederlandse Marion leerden elkaar kennen tijdens hun opleiding aan Yale University in Amerika. Ze werden niet alleen een setje, maar ook een muzikaal duo. Aanvankelijk settelden zij zich in Australië, maar in 1998 besloten ze naar Nederland te verhuizen. “Het werd Almere. Dit was niet alleen centraal gelegen, maar bood ons ook de ruimte om een bijdrage te leveren aan het culturele klimaat in deze jonge stad, waar alles nog in de kinderschoenen stond”, vertelt Marion. “We hebben hier veel moois kunnen opbouwen. Door onder andere de grote gitaarorkest spektakels, zoals op het Havenfestival, wordt Almere nu zelfs ‘gitaarhoofdstad’ van Nederland genoemd.”
Sinds 2008 heeft het duo een eigen ruimte in De Voetnoot aan het Stadhuisplein, waar wordt geoefend en wordt lesgegeven. Er staan gitaren te pronken in alle soorten en maten. "Elk type gitaar heeft zijn eigen klankkleur. We hebben in de loop der jaren echt een unieke verzameling bij elkaar weten te krijgen”, vertelt Peter trots.

Connectie


Peter en Marion hebben allebei een enorme passie voor de gitaar. "Het is een instrument met zóveel mogelijkheden. Na al die jaren valt er voor ons nog genoeg te ontdekken om het interessant te houden”, vindt Peter. "Veel klassiek geschoolde gitaristen willen alleen op concertpodia en toonaangevende concoursen spelen, maar wij willen vooral een connectie maken met ons publiek en met andere musici. Met de stichting Gitaarorkest Nederland brengen we bijvoorbeeld al dertien jaar gitaristen samen om met elkaar muziek te maken, van elkaar te leren en samen inspiratie op te doen.” Marion vult aan dat Peter het daarbij fantastisch doet als dirigent. ,,Als al die gitaristen voor het eerst samenkomen, denk je soms: waar gaat dit heen? Maar Peter krijgt voor elkaar dat het uiteindelijk geweldig klinkt.”

Muziek en natuur


Het duo houdt van bijzondere samenwerkingen en ambiances. "Onze samenwerking met Stad en Natuur heeft bijvoorbeeld geleid tot concerten op mooie locaties in de natuur”, aldus Marion. “De muziek en de natuur versterken elkaar en geven elkaar een extra dimensie.” Komend weekend gaat het vijfde seizoen van Gitaarsalon de Oostvaarders van start. Een serie intieme concerten met diner in Gasterij Oostvaarders, met uitzicht op de Oostvaardersplassen. ,,Dit zijn de enige concerten waarbij je het publiek af en toe met een verrekijker om zich heen ziet turen”, lacht Peter.
Er wordt afgetrapt met een herfstconcert op zaterdagavond 29 september, met naast het Z.o.o. Guitar Duo ook zangeres Emma Eveline en gitarist Pieter Nanne. Zij brengen onder andere nummers van Joni Mitchell, Dirk de Witte, Nina Simone en Jules de Corte. Ga voor meer informatie en kaartjes naar de website van Stad en Natuur.

Artikel geplaatst op: 26 september 2018 - 10:25

Gerelateerd

Delen