Een zomerse Beethoven in Almere Haven

HAVEN CENTRUM – Gedurfd was zaterdag 17 juni de opening van het zomeravondconcert van Het Almeers Orkest. Het ensemble speelde namelijk in kerkcentrum Goede Rede als eerste stuk de veeleisende achtste symfonie van Beethoven. Dirigent John Leenders leidde bezield.
Het ensemble het Almeers Orkest speelde zaterdag in kerkcentrum Goede Rede. (Foto: aangeleverd)

Door Harry Oberendorf

Beethovens achtste symfonie is opgewekt van toon maar zeker niet oppervlakkig. Het tweede deel omspeelt vol humor een canon van de meester over de metronoom van zijn tijdgenoot Johann Nepomuk Mälzel. Het Almeers Orkest speelde de symfonie geconcentreerd en vol zelfvertrouwen. Na Beethoven klonk de ouverture van Nikolai Rimsky-Korsakov voor zijn opera De bruid van de Tsaar. Daarna kwam de tweede Arlésienne-suite van Georges Bizet, samengesteld door Ernest Guiraud. Het prachtige samenspel van harp, fluit en saxofoon in het derde deel was één van de hoogtepunten van de avond.
Het laatste stuk was de Danzon nr. 2 van de Mexicaan Arturo Márquez. Het orkest stortte zich als een warmbloedige Mexicaanse banda op dit werk. John Leenders leidde ook dit leuke Latijnse stuk in goede banen. De slagwerksectie gaf de vele verschillende ritmes voortreffelijk weer. Pianist Hugo Maat was in zijn element in de belangrijke pianopartij. Het Almeers Orkest besloot met deze Danzon nr. 2 een goed geslaagd, zomers en muzikaal overtuigend concert.
Artikel geplaatst op: 19 juni 2017 - 11:38

Gerelateerd

Delen