Tentoonstelling ‘We love Almere’

STAD CENTRUM – In het Stadsarchief Almere, aan de Stadhuispromenade 2, is vanaf 15 februari een tentoonstelling te zien van foto’s van de Zweedse fotografe Margareta Svensson – een serie zwart-witfoto’s uit 1988 en een serie kleurenfoto’s uit 2016.
De Markt in Haven. (Foto: Margareta Svensson)

In 1988 kwam Margareta Svensson als fotografiestudente naar Nederland, om een jaar aan de Rietveldacademie te studeren. Toen ze hoorde van het bestaan van een stad in de polder, die uit het niets (uit het water) ontstaan was, en dan ook nog eens zes meter onder de zeespiegel, raakte ze gefascineerd. Want hoe werkt dat, een stad maken op de tekentafel voor mensen die er nog niet zijn? En hoe maak je zo’n stad leefbaar; kun je woongenot wel plannen? Meer dan eens reed Svensson van Amsterdam naar Almere om te gaan fotograferen. Het zijn prachtige beelden geworden in zwartwit van een stad, die nog in zijn jas moet groeien.
Reden voor het Stadsarchief om Svensson -inmiddels gevestigd in Amsterdam- te vragen om opnieuw naar Almere te komen en de stad te fotograferen met de blik van nu. Ditmaal met de nadrukkelijke wens om de mensen in hun omgeving vast te leggen. Toen Svensson ditmaal naar Almere ging was ze aangenaam verrast: iedereen, van jong tot oud, wilde wel meedoen aan het fotoproject.
De ontspannenheid die Svensson aantrof, is ook te zien in het eindresultaat. De nieuwe foto’s zijn stuk voor stuk prachtige beelden geworden van Almeerders in hun eigen stad, op hun eigen plek. Het Stadsarchief is niet alleen heel enthousiast over de foto’s, maar ook over de trots waarmee de Almeerders poseren. Alsof ze zeggen: ik ben op mijn plaats in Almere.
De tentoonstelling is geopend tot 15 september van dinsdag tot en met donderdag van 11.00 tot 15.00 uur. De toegang gratis.
Artikel geplaatst op: 13 februari 2017 - 09:41

Gerelateerd

Delen