Jonge schaatster Quinty Hersi wil absolute top bereiken

Door Henk Mathlener

ALMERE - De 12-jarige Almeerse schaatsster Quinty Hersi wint de laatste tijd flink wat bekers en medailles bij het lange baan-schaatsen. Maar de dochter van een Ethiopische vader en een Nederlandse moeder heeft eerst aan andere sporten gedaan en ook daar viel ze vaak in de prijzen.

Quinty Hersi tussen de prijzen. (Foto: Studio Rotgans/Rinus Lettinck)


Quinty: "Toen ik 4 was, deed ik aan dansen en later ging ik ook nog tennissen en turnen, want ik vind sporten leuk om te doen. De laatste twee jaren ben ik met dansen twee keer Nederlands Kampioen geworden. Maar ik was met 7 jaar met schaatsen begonnen en alles samen werd een beetje te veel. Ik wil gewoon het liefste schaatsen."

Inspiratie
Voor Quinty was haar moeder Kim Hersi-Broodman zeker een bron van inspiratie, want zij was in haar tijd ook een toptalent. Maar haar echte voorbeelden zijn Ireen Wust en Jutta Leerdam. In de afgelopen periode pakte Quinty vele medailles en werden diverse persoonlijke records gebroken. Maar dat gaat niet zo maar. Ze traint drie keer in de week lange-baan en shorttrack en op de andere dagen doet ze mee aan éé'n en soms twee wedstrijden in Amsterdam, Hoorn en Thialf Heerenveen. Na het schaatsseizoen is er even rust en dan is veelwordt er vooral veel gefietst, gelopen en geskeelerd. In oktober stapt ze pas weer de schaatsbaan op. "Ik vind trainen leuk en wedstrijden helemaal super. Gelukkig gaat het op school ook goed en sta ik op de HAVO voor elk vak gemiddeld een 7,6. Ik mis natuurlijk wel eens een verjaardag en dat is jammer. Maar ik heb het er voor over," aldus enthousiaste Quinty.


Viking Race

Ze is nu drie keer kampioen van Amsterdam geworden, werd Nederlands Kampioen op de 500 meter in Groningen, verbeterde haar tijd op de 100 meter van 13'98 naar 12'31 en pakte de Portengen Bokaal. Het enige dat nog net niet lukte, is deelname aan de Viking Race. Quinty staat namelijk derde op de ranglijst, terwijl Nederland maar twee dames mag afvaardigen naar dit interna­tionale toernooi.
Het is echter een kwestie van tijd, alvorens deze dame hier ook een schaatswoordje mee gaat spreken. Quinty: "Ja, natuurlijk wil ik graag meedoen aan zo'n grote wedstrijd, net als op De Weissensee. Maar nu eerst goed presteren op de 500 en 1000 meter bij het NK Marathon en het NK Pupillen. En als ik ouder ben natuurlijk het EK, het WK en hopelijk ooit de Olympische Spelen." 
Wie Quinty wil steunen in haar carrière kan mailen naar:m.hersimail@gmail.com

Artikel geplaatst op: 11 februari 2020 - 08:36

Gerelateerd

Delen