Race record voor Trauttman en afscheid met Europese titel voor Van Vlerken

ALMERE - De organisatie van de Challenge Almere-Amsterdam spreekt van een meer dan succesvolle editie en 'een magische dag' in Almere. De Zuid-Afrikaan Matt Trautman zette zaterdag bij de Triathlon Long Distance met een tijd van  7:50:15 uur het racerecord  op zijn naam en de Nederlandse Yvonne van Vlerken nam op een grootste manier afscheid met de Europese titel. Snelste Almeerders op de hele triatlon waren Tjardo Visser en Ilona Eversdijk. Het was tot ver in de avond een groot feest bij de finish op de Esplanade, waar rond 22.45 uur de allerlaatste loopster spectaculair werd onthaald. Een fotoverslag van onze fotograaf Fred Rotgans volgt later.

Ilona Eversdijk kreeg als snelste Ameerse de Joop Visser Award van mevrouw Visser (links) en de snelste Almeerder Tjardo Visser kreeg de Ruud Graman Bokaal van Roely Graman (rechts). (Foto: Rens van Grinsven)

 

Tijdens het zwemmen werd de mannenrace nog hard gemaakt door de Brit Kieran Linders, die solo het initiatief nam en na 46:51 minuut alweer uit het water klom. Op meer dan een minuut achterstand waren het vervolgens Georgii Kaurov en Aliaksandr Vasilevich die uit het water kwamen en daar weer een kleine minuut achter volgden alle grote favorieten. Uiteindelijk vonden de meeste van die favorieten elkaar al snel op de fiets en ontstond er een kopgroep van vijf man: Thomas Steger, Matt Trautman, Kristian Hogenhaug, Tomas Renc en Sven Strijk.

 

Grootste Nederlandse kanshebber, Evert Scheltinga, ontbrak in deze kopgroep nadat hij de race noodgedwongen moest staken na twee lekke banden. Lang bleven de overige vijf mannen bij elkaar, tot Trautman en Hogenhaug het tempo nog maar eens opvoerden met zo'n dertig kilometer te gaan. Tijdens het lopen werd al vrij snel duidelijk dat de Zuid-Afrikaan op ramkoers was richting een nieuw race record. Met iedere loopronde - er werden 6 rondes van iets meer dan 7 kilometer gelopen - vergrootte Trautman zijn voorsprong op dat record. Uiteindelijk kwam hij in een spectaculaire tijd van 7:50:15 uur over de streep. ,,Het was echt een geweldige dag. Ik was goed tijdens het zwemmen, sterk op de fiets en de eerste 21 kilometer van het lopen gingen soepel. Daarna begon het lijden en werd het mentaal zwaar, maar wát een overwinning. Dit is echt mooi."

 

Uiteindelijk volgde Kristian Hogenhaug als tweede, slechts 3:37 minuut na Trautman en daarmee ook Europees Kampioen. ,,Ik heb gemengde gevoelens. Ergens is het zonde dat ik de wedstrijd niet heb gewonnen, maar de Europese titel maakt heel veel goed: die is fantastisch." Het overall brons ging naar de Tsjech Tomas Renc (+10:29), die daarmee het zilver op het EK pakte. Morten Brammer Olsen (+11:11) werd vierde overall, maar derde op het EK.

 

Vrouwenrace

Bij de vrouwen was het aanvankelijk Sarissa de Vries die de race sterk opende. Na een ijzersterk zwemonderdeel had ze al een grote voorsprong op alle concurrenten. Yvonne van Vlerken keek bijvoorbeeld tegen een achterstand van bijna acht minuten aan. Die voorsprong van Sarissa de Vries werd op de fiets alleen maar groter. Tijdens het lopen kreeg De Vries het echter zwaar en ze zei achteraf zelfs bang teg zijn de finish niet te gaan halen. Met nog zo'n tien kilometer te gaan werd zij ingehaald door Van Vlerken.

 

Na 8:56:10 uur, ruim onder de magische grens van 9 uur, bekroonde Yvonne van Vlerken haar afscheidswedstrijd met de overwinning, Europese én Nederlandse titel.. ,,Dit is zó belangrijk. Ik wilde mijn carrière zo graag op een mooie manier afsluitenk", sprak zij geëmotioneerd, nadat ze bij de finish haar schoenen had uitgetrokken en symbolisch had weggegooid. Lina-Kristin Schink ging in de slotfase nog voorbij aan De Vries en finishte op 15:17 minuut achter Van Vlerken als tweede. Het brons was wel voor Sarissa de Vries.

 

Snelste Almeerders

De snelste Almeerse dame was Ilona Eversdijk met een tijd van 09:43:24, terwijl Tjardo Visser met een tijd van 08:41:12 wederom de snelste Almeerder was. Eversdijk kreeg de Joop Visser award uit handen van mevrouw Visser en Tjardo mocht de Ruud Graman Bokaal in ontvangst nemen van Roely Graman.

 

Kijk voor alle uitslagen op https://www.challenge-almere.com/nl/atleten/results/

Artikel geplaatst op: 15 september 2019 - 08:48

Gerelateerd

Delen