Eerste NK Kersenpit Spugen in Almere

STAD CENTRUM - Wie spuugt de pit het verst? Dat is de vraag tijdens het allereerste NK Kersenpit spugen op 15 en 16 juni in Almere Centrum. Het huidige record, gevestigd tijden het Flevolands kampioenschap vorig jaar, staat op 13 meter.


Dit jaar mag iedereen een gooi doen naar de Nederlandse Kampioenstitel. Het evenement vindt plaats tijdens het Floriade Festival op 15 en 16 juni in Almere. Het NK Kersenpit spugen wordt georganiseerd door Almere Centrum en Het Kersenboertje uit Almere Buiten.


Kersenpit spugen


Het idee is heel simpel. Deelnemers nemen een kers in de mond en eten die om de pit heen op. Als de pit helemaal glad aanvoelt nemen ze een aanloop en spugen bij de startstreep de kers zo ver mogelijk weg. Waar de pit tot stilstand komt, is bepalend voor de uiteindelijke afstand. Er komt dus flink wat techniek bij kijken om de kers niet alleen ver te spugen, maar ook flink wat kracht mee te geven zodat deze niet bij de eerste landing meteen blijft liggen.


Twee categorieën


Er zijn twee categorieën waarin deelnemers hun geluk kunnen beproeven: tot 12 jaar en vanaf 12 jaar. jaar en ouder. De winnaars mogen zich de eerste Nederlandse Kampioen Kersenpit spugen noemen. Het Nederlands record van 13 meter is in handen van Ron Sassen. Het wereldrecord staat volgens het Guinness Book of Records momenteel op 29,12 meter.

Inschrijven


Deelnemers hoeven zich niet van tevoren in te schrijven maar kunnen zich op de dag zelf melden om mee te doen. Het NK vindt op 15 en 16 juni van 12.00 tot 17.00 plaats op het Stationsplein in Almere Centrum. Degene die van alle deelnemers op een van beide dagen het verst heeft gespuugd is de winnaar en wordt die zondag om 16.00 uur gehuldigd.

Artikel geplaatst op: 04 juni 2019 - 10:24

Gerelateerd

Delen