'Omgekeerde verrekijker'
Lippinkhof fanatiek loper ondanks erfelijke oogaandoening

Door Wesley Verboom
MUZIEKWIJK - "Hoewel het rennen in drukte vermoeiend is, geniet ik ervan", zegt Robert Lippinkhof. De Almeerder heeft een visuele beperking, maar laat zich daardoor niet uit het veld slaan. Zo liep hij met behulp van een buddy onder andere de halve marathon op Texel en de hele in Enschede.
Robert Lippinkhof: "Komend jaar wil ik deelnemen aan de Almere City Run, maar daarvoor zoek ik nog een buddy.” (Foto: Fred Rotgans)

Lippinkhof doet al zo’n dertig jaar aan atletiek. “Ik heb een erfelijke oogaandoening, dezelfde als mijn moeder. In die zin heb ik misschien wel geluk, want het feit dat ik niet beter weet en mijn moeder het ook heeft, maakt het makkelijker om er mee om te gaan”, vervolgt hij. “De kans bestaat dat mijn zicht in de toekomst verder vermindert, maar op dit moment is het stabiel.”
Buddy

Hoe Lippinkhof de wereld ziet, is het best te vergelijken met een omgekeerde verrekijker. “Ik zie niet goed wat er boven, onder, rechts en links van mij gebeurt. Tijdens een marathon heb ik dus iemand nodig die dat moet ondervangen. Voor een buddy is het daarom belangrijk dat hij of zij de rust bewaart en mij aanvoelt. Anders gaat het mis.”
Dat blijkt uit de volgende anekdote: “een aantal jaren geleden raakte ik tijdens een lange hardlooptraining de weg kwijt. Ik was enigszins achterop geraakt en kwam zodoende op een autobaan terecht. Ik vond de letters van de blauwe borden toch wel wat groot, maar ik liep desondanks verder. Door twee motoragenten werd ik vervolgens van de weg geplukt en begeleid naar het horecapunt, waar de anderen waren. Ik werd al gemist”, grinnikt Lippinkhof. “Overigens kan ik wel alleen trainen. Ik loop regelmatig op fietspaden en doe twee keer per week aan spinning, omdat dat minder vermoeiend is. Komend jaar wil ik deelnemen aan de Almere City Run, maar daarvoor zoek ik nog een buddy.”
Oogvereniging

Lippinkhof zet zich ook in voor andere slechtzienden. Hij is coördinator bij de Oogvereniging, afdeling Flevoland. “Dat is een patiënten- en belangenorganisatie voor alle mensen met een oogaandoening in Nederland”, vat Lippinkhof samen. “Regelmatig organiseren we evenementen. Recent zijn we nog wezen skiën.”
Meer informatie over de oogvereniging: https://www.oogvereniging.nl/vereniging
Artikel geplaatst op: 26 februari 2019 - 13:42

Gerelateerd

Delen