Gregor Stam wil oeuvreprijs benutten voor openlucht zwembad

Door Marcel Beijer
ALMERE – Tijdens zijn carrière als triatlon-topper stond Gregor Stam bekend als iemand die zich vast beet in de wedstrijd en niet opgaf. Nu is de Almeerder de voortrekker om in Almere een openlucht zwembad te realiseren. En ook nu geeft hij niet op. Dat laagdrempelige zwembad voor alle Almeerders gáát er komen. “Omdat sporten en bewegen, net als cultuur, van maatschappelijk belang is.”

Gregor Stam met de oeuvreprijs die hij vorig jaar uitgereikt kreeg. (Archieffoto: Fred Rotgans)


In 2018 kreeg Gregor Stam de gemeentelijk oeuvreprijs. “Maar wat stelt een prijs voor als je die status niet gebruikt om je sterk te maken voor datgene waar je in gelooft?”, legt Stam uit. “En ik geloof in sport. Een laagdrempelig buitenzwembad zorgt er niet alleen voor dat mensen in beweging komen, maar ook voor cohesie en op lange termijn ook voor minder ziekteverzuim. Het welzijn van de Almeerders heeft vele positieve zijwegen en daarmee dienen we het maatschappelijk belang.”
Stam is verbaasd er jaarlijks 6 miljoen euro naar KAF gaat. “Met de achterliggende reden dat cultuur een maatschappelijk belang dient. Maar datzelfde geldt dus voor sport. Mensen die veel bewegen zitten beter in hun vel, worden minder ziek. Die effecten van het maatschappelijke belang zijn pas later merkbaar.”

Sportstad


Het stoort de oeuvreprijswinnaar dat Almere zich graag als sportstad presenteert, maar dat daar in de praktijk niet veel van blijkt. ”De initiatieven voor een buitenbad lopen bijvoorbeeld al jaren. In 2009 was er het 12-jarige meisje Jasmijn Rogmans die de gemeenteraadsleden enthousiast leek te maken, maar uiteindelijk gebeurde er helemaal niets.”
De petitie die Stam onlangs aan de raad presenteerde leidt opnieuw tot enthousiasme bij de raad. “Maar ik juich niet te vroeg, want wethouder Jaap Lodders leek niet echt enthousiast. Juist van hem had ik na afloop van de vergadering een stevige handdruk verwacht. Hij had kunnen zeggen: ‘Gregor, goed initiatief. Er is nog een weg te gaan maar ik maak op zeer korte termijn tijd ervoor vrij.’ Maar in plaats daarvan roept hij dat er een klein onderzoekje komt waarin het maatschappelijk belang niet wordt genomen. Ik had een veel constructievere houding verwacht van een wethouder Sport.”

Buitenspel


Juist door deze opstelling zet de Wethouder zich zelf buitenspel, wil Stam maar zeggen. “Nu wil ik er naar streven om uiterlijk 1 maart met drie tot vijf voorstellen te komen en die bij de wethouder neer te leggen. Daar mogen de ambtenaren samen met mij het beste voorstel uithalen. Daarna zal de gemeenteraad erover stemmen.”
Stam bijt zich opnieuw vast in een zaak. “Geloof me, ik geef ook nu niet op. Dat bad moet er komen, zo snel mogelijk. En wat mij betreft komt er ook méér dan alleen een openlucht zwembad, want misschien is het wel rendabeler te maken. Waarom niet combineren met een atletiekbaan en horeca?

Artikel geplaatst op: 11 februari 2019 - 11:34

Gerelateerd

Delen