Bodybuilder Reiziger verovert ‘emotionele’ gouden plak

Door Wesley Verboom
ALMERE - Het is de laatste zaterdag van september en Germain Reiziger wint onverwachts een gouden plak op het Nederlandse cup van de INBA, de dopingvrije bodybuilders bond. Blijdschap en verdriet vechten om voorrang. Zijn vertelling is namelijk geen klassiek bodybuilder-verhaal.
Germain Reiziger wint onverwachts een gouden plak op het Nederlandse cup van de INBA. (Foto: aangeleverd)

Eerst terug naar november 2017. Reiziger staat te trainen in de sportschool en is zichzelf aan het afpeigeren. Totdat hij wordt aangesproken door Vivian Hylkema. “Jij hebt de potentie om mee te doen in wedstrijden. Je hebt een ideale lichaamsbouw voor een bodybuilder.” Reiziger haalt in eerste instantie zijn schouders op. Hij heeft immers ook een fulltime baan, een gezin en is na een lange revalidatie bij SMC Almere volledig hersteld van een spierscheuring.
Toch zet de opmerking van Hylkema hem aan het denken. Uiteindelijk besluit hij het te doen. Op een voorwaarde dat Hylkema hem begeleidt.
Enkele maanden van hard trainen - vier keer per week - volgen. In april staat de eerste wedstrijd gepland, maar dan volgt een ongelooflijke klap. Hylkema, een kwieke vijftiger, overlijdt plotseling. “Ik viel toen in een zwart gat, ik wist niet wie mij op zo’n korte termijn naar de eindstreep kon begeleiden. Ik dacht aan stoppen, maar mede door veel stimulerende reacties besloot ik door te zetten voor Vivian. Toen bekenden van haar ook nog besloten om mij te helpen, wist ik het zeker: ‘Ik ga door’.”
Nauwelijks drie dagen na zijn besluit, werd Reiziger tweede op de Nederlandse kampioenschappen bij de in 1991 opgerichte INBA. Bijna twee maanden later wordt hij wederom tweede op de wereldkampioenschappen in Tsjechië (beide in de categorie ‘men’s physique’ ). Het levert hem een ‘pro-card’ op voor Las Vegas. Daar mag hij in november uitkomen in de categorie ‘men’s physique’. En alsof dit nog niet genoeg is verovert Reiziger op 28 september op de Nederlandse cup goud in de categorie classique physique.
“Zolang ik plezier heb, blijf ik het doen”, zegt Reiziger, die veel steun krijgt bij Pri-Fit Amsterdam en Balance Personal Training in Zeist. “Daar kan ik terecht met al mijn vragen, maar het gaat overigens meer om finetunen. Ik heb veel geleerd van Vivian. Ik ben haar dankbaar.”
Artikel geplaatst op: 16 oktober 2018 - 10:00

Gerelateerd

Delen