Wijze lessen bij Korean Taekwondo Mudoschool Kim

Door Wesley Verboom
ALMERE- “Het beheersen van emoties, waardoor je in een vervelende situatie op een gepaste manier kan reageren. Daar draait het in de kern om bij Taekwondo.” Het is een opvallende passage tijdens het gesprek met Bo Ra Kim, docent bij Korean Taekwondo Mudoschool Kim.

Mentaliteit en doorzettingsvermogen, daar draait het om bij Taekwondo. (Foto: Fred Rotgans)


Directe aanleiding voor het interview is het bericht dat Lisa (11 jaar), Merinda (12 jaar) en Jay (18 jaar) de zwarte band hebben behaald. In het persbericht valt een passage op: ze hebben niet alleen gewerkt aan hun technische doelen, maar ook hebben ze gewerkt aan hun persoonlijke doelen, zoals het leren door te zetten en sterk in hun schoenen te staan.
“Als je een zwarte band behaalt, zegt dat iets over je mentaliteit en doorzettingsvermogen. Want het was niet gemakkelijk voor de jongeren”, verklaart Kim. “Om dit doel te bereiken moet je vier jaar hard trainen.”
Volgens Kim is hierbij vooral het mentale aspect belangrijk. “Naast volharding draait het namelijk om beheersing bij Taekwondo. Bij elke beweging moet je dicht bij jezelf blijven. Om het fysieke aspect draait het minder in deze vechtsport.”
Dat laatste woord van Kim dekt echter niet de lading. “In de volksmond noemen wij Taekwondo vechtkunst”, verduidelijkt de lerares, die daarna meer vertelt over de verschillende elementen. “Taekwondo is een moderne gevechtkunst uit Korea die zijn oorsprong vindt in de meer dan tweeduizend jaar oude Koreaanse krijgskunst, taek gyon. Tijdens de trainingen komen ook meditatie-oefeningen terug. Zo is er tijdens de warming-up onder meer aandacht voor ademhaling en concentratie. De sport werkt zelfs bevorderend voor het geheugen.”
De Korean Taekwondo Mudoschool is in 1990 opgericht door grootmeester Kuen Sabumnim en is uitgegroeid tot een Koreaans cultureel taekwondo trainingscentrum in Nederland. Er zijn in Almere twee vestigingen. Meer informatie of een proefles volgen? Surf naar: www.taekwondoonline.nl.

Artikel geplaatst op: 19 februari 2018 - 14:32

Gerelateerd

Delen