'Ome Koo' geniet bij Almere City FC

Door Wesley Verboom
SPORTPARK FANNY BLANKERS-KOEN – Het verlies van zijn vrouw, liefkozend tante Nel genoemd, is nog vers, maar als hij bij Almere City FC komt fleurt hij op en maakt zijn hart een sprongetje van opwinding. De liefde voor de bal, de gezelligheid bij City en de scheidsrechtersfluit doen Koo Koekoek – vooral bekend als 'ome Koo' - vrijdagavond genieten.

Miss Flevoland wilde graag met Ome Ko Koekoek op de foto. (Foto: Fred Rotgans)


De 84-jarige Almeerder, die ook graag biljart, is vooral bekend als de ‘stem van de radio’. Jarenlang deed hij de afgelastingen van Radio Stad Amsterdam en RTV Noord-Holland. De oudere lezer kan zich ongetwijfeld het riedeltje van ‘ome Koo’ herinneren. ‘AS’80 eerste veld afgekeurd, AS’80 tweede veld afgekeurd, AS’80 derde veld afgekeurd’. Als je toevallig op veld vijf speelde bij het Amsterdamse Zeeburgia zat je soms meer dan een half uur met het oor aan de radio gekluisterd.
Koekoek, die vele functies bekleedde bij de KNVB en diverse clubs, begon op 11-jarige leeftijd met voetballen. “Dat was bij TIW in Amsterdam, toen een bekende club”, zegt Koekoek enthousiast. “Ik was daar 25 jaar lid en ben daar ooit verkozen tot voorzitter. Ik was toen de jongste praeses van Amsterdam. Daarna stortte ik mij – naast het voetballen - zestien jaar lang op het fluiten, wat ik tot mijn 41e heb gedaan. Vervolgens heb ik onder andere zitting genomen in de tuchtcommissie van de KNVB, was ik voorzitter van de scheidsrechtersvereniging van Amsterdam en deed ik de afgelastingen op de radio.”
Tot een jaar of twee geleden ontving Koekoek de scheidsrechters bij Almere City FC. “Dat is ooit ontstaan nadat ik bij DCG stopte”, glimlacht Koekoek, die inmiddels het stokje heeft overgedragen aan Peter de Waard. “Maar ik groet de scheidsrechters nog steeds. Vandaag heb ik nog Kevin Blom de hand geschud”, zegt Koekoek tijdens het competitieduel met NEC dat City spectaculair won met 3-2. “Verder volg ik mijn kleinzoon Tom op de voet. Hij fluit in het profvoetbal.”

Artikel geplaatst op: 30 januari 2018 - 09:58

Gerelateerd

Delen