Sporting Almere: ‘Echt iets verkeerd in amateurvoetbal’

Door Wesley Verboom
SPORTPARK FANNY BLANKERS-KOEN - Een onprettige en intimiderende sfeer binnen en buiten het veld, een bondsscheidsrechter die zou hebben geweigerd om na dreigend taalgebruik actie te ondernemen en zelf een dreigende houding aannam. Voor Sporting Almere waren het de ingrediënten om enkele weken terug bij competitiegenoot Allen Weerbaar van het veld te stappen.

Coach Steur van Sporting stapte bij competitiegenoot Allen Weerbaar met zijn team van het veld. (Foto: Fred Rotgans)


Het leverde de zondag vierdeklasser een puntenstraf (drie punten in mindering, red.) en een geldboete van € 150,- op. “Dat is vervelend, maar het gaat ons om het feit dat de tuchtraad van de KNVB te lichtvoetig met dit soort meldingen omgaat. Niet alle partijen hoort en amateurclubs te weinig tijd geeft om te reageren (drie dagen, red.). Daarom hebben wij een open brief gestuurd naar KNVB-directeur Jan Dirk van der Zee”, zegt Sporting-voorzitter Paul Baudoin.
Het stoort hem ook dat de KNVB zich in spotjes uitspreekt tegen alle soorten geweld, maar dat er in de praktijk weinig tot niets veranderd. “Zolang teams wedstrijden moeten ontvluchten voor hun eigen veiligheid om escalaties te voorkomen en daar als troostprijs voor worden gestraft, is er nog iets fundamenteel verkeerd in het amateurvoetbal.”
Met de open brief hoopt Sporting opnieuw het debat te openen over geweld en intimidatie op het voetbalveld. Baudoin: “Ik heb geen pasklare oplossing, maar wil wel graag met de bond en andere clubs in gesprek om tot een oplossing te komen.”
Tot slot vertelt hij over de afhandeling van de zaak. “Na de wedstrijd hebben wij de kwestie keurig gemeld. Na vier weken radiostilte kregen wij plots de rekening gepresenteerd. Op basis van de verklaringen van de scheidsrechter en de thuisclub. Dat is oneerlijk. En dan nog iets, al voor dat wij reageerden waren de punten en de boete al verrekend!”
De Tuchtraad laat weten dat alles volgens de regels is afgehandeld en dat de brief is ontvangen. Of het daadwerkelijk tot een gesprek komt met Van der Zee, is onduidelijk.

Artikel geplaatst op: 11 december 2017 - 09:02

Gerelateerd

Delen