Zomerschool in teken van gezonde voeding

Door Robert Mienstra

STRIPHELDENBUURT – De zomerschool is vorige week in Almere van start gegaan in het gebouw van basisschool Het Avontuur in de Stripheldenbuurt. Ruim 210 leerlingen van groep 4 tot 8 in Almere doen mee. “De kinderen verliezen door de zomerschool het ritme van naar schoolgaan niet”, zegt zomerschooldirecteur Michiel Gerritsen. “Ook in de zomervakantie ontdekken ze weer dat naar school gaan gewoon leuk is."

Groep 5 bij de Zomerschool. (Foto: Almere DEZE WEEK)


Het thema van de zomerschool van dit jaar is 'gezonde voeding'. “Alle lessen hebben daar mee te maken. Rekenen en taal en uiteraard voedingslessen haken er bij aan”, vertelt Gerritsen. “De lessen zijn actief en betekenisvol zodat de leerlingen ontdekken dat ze daadwerkelijk van alles leren dat er toe doet.”
Woordenschat is een belangrijk onderdeel. “De leerlingen leren er elke dag negen nieuwe woorden bij, woorden die ze nog niet kennen. Met allerlei opdrachten maken we die woorden actief en betekenisvol waardoor ze door de leerlingen in hun dagelijks vocabulaire kunnen worden opgenomen.”

Sociaal


Een rondje door de school laat louter aandachtige en flink doorwerkende kinderen zien, maar de sociale component van de zomerschool is zeker zo belangrijk. “De kinderen doen hier nieuwe vriendschappen op, we zetten flink in op saamhorigheid en samenwerken”, zegt Gerritsen, “die vormen samen een basis voor een fijne schooltijd.”
De kinderen zijn niet alleen aan het werk in de klas. In de middag zijn er regelmatig activiteiten buiten de school. Daartoe werkt de zomerschool samen met Stad & Natuur. “Vandaag gaan ze op bezoek bij boerderij Polderkip van Stad & Natuur”, legt Gerritsen uit. “Daarnaast verzorgen ze de kippen van Pro Almere aan de Tom Poesstraat en we bezoeken een volkstuin.”

Gezond


In de hal van de school staan kistjes met fruit klaar. “Gezond leven in de praktijk”, wijst Gerritsen. “Kinderen eten hier een stuk fruit per dag. Verder gaan ze zelf een maaltijd koken waarbij ze alle facetten doornemen: budgetteren, de inkopen doen en met geld omgaan staan op het programma. “En daarna natuurlijk de maaltijd bereiden en lekker gezamenlijk opeten.”
Het culturele aspect wordt niet vergeten. Komende week gaan de kinderen naar kerkcentrum Goede Rede in Haven om een klassiek concert bij te wonen waar ze alles leren over strijkorkesten in aanraking komen met instrumenten die in een orkest gebruikt worden.

Personeel


Ondanks het grote lerarentekort in de stad had Gerritsen geen enkel probleem om zijn team samen te stellen. “Ik heb mensen die hier al jaren werken, maar ook een groep nieuwe leerkrachten. Een aantal van hen had het onderwijs de rug toegekeerd omdat ze het onderwijs niet meer zagen zitten of iets anders wilden doen. Maar de zomerschool deed het toch weer kriebelen bij hen. Ze vinden hier geweldig. Misschien kan ik hen zover krijgen dat ze in Almere toch weer aan het werk gaan.” Naast de bevoegde leerkrachten is op de zomerschool een aantal Pabo-studenten van Windesheim actief. “Toppers in de dop”, noemt Gerritsen hen. “Daar gaan we in Almere veel plezier aan beleven. Als we ze voor Almere kunnen behouden.”

High tea


De zomerschool sluit af op vrijdag 16 augustus met een high tea. “Dan krijgen de kinderen hun zomerschoolcertificaat en de uitslagen van de toetsen. “Dat wordt een gezellige middag”, zegt Gerritsen. “Papa’s en mama’s, opa’s en oma’s, kortom de hele familie zien we hier graag binnen wandelen. Dan kunnen ze er bij zijn dat de kinderen hun zomerschoolcertificaat krijgen.”

Artikel geplaatst op: 10 augustus 2019 - 13:15

Gerelateerd

Delen