Wethouder Ypma wordt geen Almeerse; mag wel blijven

Door Marcel Beijer
ALMERE – Wethouder Loes Ypma (PvdA) zal gedurende haar wethouderschap niet naar Almere verhuizen. Dat gaf zij de gemeenteraad gisteren te kennen. Wethouders zijn verplicht om te wonen in de plaats waar ze werken. De gemeenteraad gaf donderdagavond dispensatie aan Ypma.

Foto: aangeleverd


Dat ging niet zonder slag of stoot. Zo kreeg een motie van treurnis tegen het college, opgesteld door de PVV, voldoende steun van de raad.
Ypma bood de gemeenteraad haar excuses aan. Bij haar aantreden, een jaar geleden, had ze immers toegezegd in Almere een pied-à-terre (klein tweede huis) te zullen betrekken. Die belofte komt ze niet na. Ze blijft in Woerden wonen omdat ze ook bij haar gezin wil zijn. “Ik vind het belangrijk om mijn kinderen naar school te kunnen brengen en ’s avonds thuis te slapen.”

Geen Almeerse
Ypma gaf aan dat ze daarom ook de komende drie jaar geen Almeerse zal worden. Daarmee brengt ze het college in verlegenheid. Het is een keiharde eis dat wethouders wonen in de gemeente waar ze werken. Alleen bij ‘hoge uitzondering’ kan een jaar dispensatie worden verkregen. “En dit is geen hoge uitzondering”, vond oppositieleider Toon van Dijk (PVV). “Dit wist de wethouder toen ze haar functie aanvaardde. Het gaat hier om een privé-afweging. Ik denk dat het nooit haar intentie is geweest om in Almere te komen wonen.”

Pijnlijk
Coalitiepartijen VVD en D66 (niet volledig) steunden de wethouder maar lieten wel weten dat de wethouder hen tot een ‘vervelende’ keuze had gedwongen. “Het is een pijnlijke keuze van Ypma”, zei Ulysse Ellian (VVD). Martine van Bemmel (D66) liet weten dat de portefeuille van Ypma (Wonen en Floriade) domweg te belangrijk is om weer een wethouderswissel te kunnen permitteren. Bij aanvang van deze collegeperiode moest Tjeerd Herrema (PvdA) al afscheid nemen.
Ypma blijft dus wethouder in Almere al heeft ze met de motie van treurnis wel een deuk opgelopen. Leonie Vestering verwoordde het gevoel van de raad kernachtig. ‘De keuze van Ypma is niet wenselijk, maar wel menselijk’.

Artikel geplaatst op: 14 juni 2019 - 08:57

Gerelateerd

Delen