Studenten pitchen ideeën voor UpStore warenhuis

Door Petra Onderwater
ALMERE – Studenten van Aeres Hogeschool Almere en ROC Top hebben tijdens een gezamenlijke bootcampweek nagedacht over mogelijkheden voor een UpStore warenhuis in Almere. Vrijdag presenteerden zij bij het Upcycle centrum in Haven hun winkelconcepten.

Complimenten van wethouder Jan Hoek voor Narjiss, Semmi en Robin, de winnaars van de UpStore Challenge. (Foto: Almere DEZE WEEK)


Almere heeft de ambitie om een stad zonder afval te worden. Het nieuwe Upcycle centrum draagt bij aan een circulaire economie, waarbij afval als grondstof wordt gebruikt voor nieuwe producten. Nu het Upcycle centrum er een jaar staat, wil de gemeente nog een stap verder gaan. Studenten van Aeres Hogeschool Almere zijn gevraagd om mee te denken over een UpStore die de circulaire economie tot beleving brengt. “Hoe zou zo’n winkelconcept eruit moeten zien om succesvol te zijn? Dat was de challenge waaraan onze hbo-studenten samen met mbo-studenten van ROC Top deze week keihard hebben gewerkt”, vertelt Saima Bantvawala, teamleider Duurzame Bedrijfskunde bij Aeres. “Het doel was enerzijds om zoveel mogelijk ideeën te verzamelen en anderzijds om mbo-studenten te laten ervaren hoe het er aan toe gaat in het hbo-onderwijs.”

 

‘AllyVator’

Het concept ‘AllyVator’ van studenten Robin, Semmi en Narjiss werd uitgroepen tot de winnaar van de challenge. Hun concept bestaat uit een winkelgedeelte op de begane grond, verdeeld in de Floriade-thema’s Greening, Feeding, Healthying en Energizing. Eyecatcher bij binnenkomst is een pooltafel van hergebruikte materialen. Op de eerste verdieping zijn ruimtes voor onder andere presentaties en workshops. “Het was een pittige en intensieve week, maar heel erg leerzaam”, blikken mbo-studenten Robin en Semmi terug. Voor hen eindigt de opdracht hier, maar hbo-teamgenoot Narjiss gaat er met haar medestudenten van Aeres mee door. “Wij gaan ons winnende concept nu verder ontwikkelen, om het vervolgens in april opnieuw te presenteren”, vertelt zij.

Certificaat

Directeuren Wil Bekkering van Aeres Hogeschool Almere en Gert Meijer van ROC Top Campus Business zijn enthousiast over de samenwerking en de resultaten van de bootcampweek. Ook wethouder Jan Hoek is positief verrast door de presentaties. “Het was niet zomaar een winkeltje dat dat deze jongeren hebben bedacht, het zijn echt complete concepten. Mooi ook om te zien dat in verschillende plannen een link is gelegd met de Floriade, die blijkbaar een inspiratiebron is geweest voor de studenten.” Hoek daagde de studenten wel uit om ook na te denken over een concept voor mensen met een kleine beurs. “Ge-upcycelde producten zouden voor iedereen betaalbaar moeten zijn.”
Alle mbo-studenten kregen uit handen van wethouder Hoek een certificaat van deelname.

Artikel geplaatst op: 11 maart 2019 - 08:35

Gerelateerd

Delen