Ruimhartiger afweging voor tientallen Oosterwolders

Door Marcel Beijer
ALMERE – Er komt een ruimhartiger afweging voor tientallen toekomstige bewoners van Oosterwold die in januari te maken kregen met een prijsverhoging van 80% op de kavelprijs. Dat zei wethouder Maaike Veeningen donderdagavond tijdens de Politieke markt. Om hoeveel personen het precies gaat – en hoe de nieuwe afweging wordt uitgevoerd – is nog niet bekend.

Oosterwold is een 'bijzonder en uniek' stukje Almere. Dat levert ook problemen op. (Foto: Almere DEZE WEEK)


Opnieuw zat de raadzaal in het stadhuis bomvol (toekomstige) bewoners van Oosterwold om te horen wat de wethouder zou zeggen. Vorige week hadden maar liefst elf bewoners de raad en de wethouder toegesproken en ook de raadsleden hadden Veeningen vragen gesteld.
De wethouder liet weten dat Oosterwold een uniek project is en dat daardoor soms fouten zijn gemaakt. Zo is besloten drie jaar lang geen taxatie te laten uitvoeren. Dat leidde tot de plotselinge stijging van 80%. Voortaan wordt jaarlijks ‘liefst op een vast moment’ een taxatie uitgevoerd. Ook het ‘Team Oosterwold’ kon niet altijd goed functioneren. Vooral op het gebied van communicatie liep het soms fout. Tot slot erkende de wethouder dat het voor mensen met een smalle beurs 'erg lastig' wordt om in Oosterwold te wonen.

 
Overleg


Veeningen zei overleg te hebben gevoerd met het zogenoemde Bestuurlijk Overleg (Rijksvastgoedbedrijf, provincie, Zeewolde en Almere). Dat was nodig omdat Rijksvastgoed de feitelijke eigenaar van de grond in Oosterwold is. De wethouder liet weten dat er 152 initiatiefnemers een intentieverklaring voor een kavel hadden getekend. Enkele tientallen daarvan kunnen rekenen op een ruimhartiger afweging. Binnen twee of drie weken komt daar duidelijkheid over.

Niet tevreden


Na afloop waren de bewoners niet tevreden met de antwoorden van Veeninigen. "Wat is ruimhartig?", vroegen ze zich af. "We weten nog steeds niet waar we aan toe zijn."
De PVV wil die duidelijkheid nu forceren door een motie in te dienen waarin scherp wordt aangegeven welke criteria worden gehanteerd. Die motie lijkt kans van slagen te hebben, want ook andere partijen drongen aan op duidelijkheid. Er werden meerdere moties ingediend.
Al deze moties worden volgende week tijdens de Politieke Markt besproken en direct daarna, tijdens de plenaire vergadering van de gemeenteraad, in stemming gebracht.

Taxaties


Een taxateur van de gemeente gaf de bewoners donderdag uitleg hoe zij op een waardeverhoging van 80% waren gekomen. Belangrijke factoren waren de gestegen prijzen, vergelijkbare kavels in Vogelhorst en Nobelhorst en de vraagprijs op sites als Funda. Dat laatste argument leidt tot vraagtekens, want ook projectontwikkelaars bieden daar kavels aan tegen hoge prijzen. Er komt een motie om die factor uit de bestaande taxatie te schrappen.

Artikel geplaatst op: 08 maart 2019 - 09:07

Gerelateerd

Delen