De Vries meest voorkomende achternaam Almere

ALMERE – De vroegere handelsgeest in ons land leeft ook voort in de achternamen van een jonge provincie als Flevoland. (De) Vries is de meest voorkomende achternaam in Almere. Dat blijkt uit opgave van telefoonboek.nl.
De meest voorkomende achternamen wijzen op de handelsgeest, zoals Bakker. (Foto: Adobe Stock)

Achternamen zijn vaak afkomstig van patroniemen of zijn ontstaan uit beroepen, eigenschappen en geografische plaatsen. In Nederland komen de achternamen De Jong, Janssen en De Vries het vaakst voor. Maar dat geldt dus ook voor de jonge provincie Flevoland. De naam '(De) Vries' komt het meeste voor in Flevoland. De Vries verwijst naar de provincie Friesland. Dit duidt erop dat veel bewoners van Flevoland voorouders uit Friesland hebben. Het is opvallend dat zowel in Almere en Lelystad de achternaam ‘Vries’ ook het meeste voorkomt. Op de tweede plaats staat ‘(De) Boer’ gevolgd door ‘Bakker’. Dit zijn beroepsnamen. De meest voorkomende achternamen in Flevoland zijn weinig afwijkend dan die van de rest van Nederland.

Handelsgeest

Het feit dat de oude verhalen spreken over pioniers, ingenieurs, bouwvakkers, ambtenaren en boeren als eerste inwoners van Flevoland blijkt ook uit de achternamen. De meest voorkomende achternamen in Flevoland wijzen op de handelsgeest waar de verhalen over spreken. Zo zijn Vries, Boer, Bakker, Visser, Kramer, en Post namen die verwijzen naar beroepen.

Meest voorkomende achternamen in Almere

1.   Vries
2.   Bakker
3.   Dijk
4.   Meijer
5.   Mulder
6.   Jansen
7.   Visser
8.   Jong
9.   Groot
10.   Smit
Artikel geplaatst op: 07 maart 2019 - 09:15

Gerelateerd

Delen