Bewoners Oosterwold confronteren raad met schrijnende situaties

Door Marcel Beijer
OOSTERWOLD – De gemeenteraad sprak donderdagavond over de exorbitante prijsverhoging waar de toekomstige bewoners van Oosterwold onlangs mee geconfronteerd werden. In een algemene nieuwsbrief liet de gemeente weten dat grondprijs met 80% verhoogd was: van 42 naar 74 euro per vierkante meter. Dat maakt voor velen de kavel onbetaalbaar. De raadzaal zat bomvol teleurgestelde Oosterwolders waarvan er maar liefst elf de raad persoonlijk toespraken.

De raadzaal zat bomvol verontruste (toekomstige) bewoners van Oosterwold. (Foto: Prospero/Bart Buijs)


De insprekers hielden stuk voor stuk emotionele betogen. Zo vertelde de heer Bhawan dat hij in augustus zijn woning in Almere had verkocht om zijn droom in Oosterwold te verwezenlijken: een eigen kavel. Tot oplevering van zijn woning nam hij met zijn gezin intrek bij zijn vader in Waddinxveen. Een architect kon worden betaald om zijn woning te tekenen. Maar de ondertekening van de overeenkomst werd telkens uitgesteld. Er is wel een overgangsregeling, maar daar valt het gezin wellicht net buiten. Door de plotselinge prijsverhoging wordt zijn woning onbetaalbaar. Bovendien moet de architect betaald worden, ook bij annulering van de opdracht. Het gevolg kan zijn dat Bhawan nu zonder huis zit.


Schrijnend


En zo lieten meer insprekers hun persoonlijke en vaak schrijnende verhaal horen. Ze betichten de gemeente van onbehoorlijk bestuur en waren ook zwaar teleurgesteld over het gebrek aan communicatie. Gedupeerde Evita Vervuurt overhandigde de raad een petitie waarin wordt opgeroepen om ‘de overgangsregeling opnieuw onder de loep te nemen zodat mensen die al geruime tijd bezig zijn met het ontwikkelen van hun plannen niet ineens het dubbele moeten betalen.’

Taxatierapport


Na de insprekers mochten de raadsleden vragen stellen aan de wethouder. Zij vroegen zich in meerderheid vooral af op welke basis de prijsverhoging is doorgevoerd. Een taxatierapport is nog niet openbaar gemaakt. Daarnaast vroegen enkele zich af of het gemeentelijke Team Oosterwold, dat geïnteresseerde kavelkopers adviseerde en begeleidde, wel capabel is om haar werk in de huidige omstandigheden uit te voeren. Oosterwold is immers geen project meer: er wonen mensen en het is volop in ontwikkeling. Ook over de prijsverhoging waren veel raadsleden niet te spreken. “Wij zijn er als raad voor om de grens van de grondprijs te bewaken”, zei Jessica Kips (GroenLinks). Zij pleitte, net als veel andere collega’s, voor een ruimere overgangsregeling.

Onbetrouwbaar


Leonie Vestering (Partij voor de Dieren) ging daarin misschien wel het verst. Zij stelde dat de gemeente grote steken heeft laten vallen. “Als je halverwege het proces de prijzen met 80% verhoogt, lijkt het de gemeente alleen maar om het geld te doen. Dat is voor ons onacceptabel. De gemeente dient betrouwbaar te zijn voor kopers van een kavel.”
De vergadering duurde zo lang dat verantwoordelijk wethouder Maaike Veeningen (D66) niet meer de tijd had om alle vragen te beantwoorden. Dat gebeurt volgende week.

Artikel geplaatst op: 01 maart 2019 - 09:20

Gerelateerd

Delen