Woningnood legt druk op gezinsleven Karin Kleis-Waterink.

‘Als ik naar verzorgingshuis ga, wonen mijn kinderen nog thuis’

Door Robert Mienstra


ALMERE – De woningnood in Almere heeft grote invloed op het gezinsleven van Karin Kleis-Waterink (51) uit Literatuurwijk. “Mijn drie thuiswonende kinderen van 22, 25 en 28 zijn alle drie op zoek naar een huurwoning. Onlangs zei woningcorporatie De Alliantie tegen mijn dochter ‘de wachttijd voor jou kan zomaar 15 tot 20 jaar zijn’. Dan woont ze dus tot minimaal haar 48ste nog thuis. Dan ga ik al naar een seniorenwoning.”

Karin Kleis-Waterink (Foto: aangeleverd)


Kleis-Waterink is werkzaam als kraamverzorgende, onder andere in Almere. “Ik kom dan bij de mensen thuis en zie daar ook de gevolgen van de woningnood. Laatst was ik bij een stel dat net een baby had gekregen en daar woonden vier mensen op de zolder. Gewone Almeerders die geen huis konden krijgen. Eigenlijk waren het zwervers in de stad die dan wel een dak boven het hoofd hadden.”
Het gezinsleven bij Kleis-Waterink staat wel onder druk. “Het gaat allemaal best goed hoor”, stelt ze. “Maar we wonen wel met vijf volwassenen in huis.” Als mijn kinderen vrienden op bezoek hebben dan kan ik ze toch niet meer naar hun kamer sturen. Zij hebben ook behoefte aan een volwassen situatie en geen zin meer om met hun vrienden/vriendinnen op hun slaapkamer te gaan zitten.”

Gemeente traag


Verder vindt Kleis-Waterink het lastig om zich met de woonperikelen van haar kinderen te bemoeien. “Ze zijn volwassen, ik heb geen zeggenschap over hen. Ik probeer ze wel te helpen, maar meer kan ik niet doen. Ze zijn zelf aan zet.”
De kraamverzorgende legt de bal ook neer bij de gemeente. “De Alliantie vertelde me dat de gemeente heel traag is met het verlenen van bouwvergunningen voor sociale woningbouw. Dat zij ook met de rug tegen de muur staat. Het schiet gewoon niet op.”

Tiny houses


Kleis-Waterink heeft met haar kinderen ook naar de Tiny houses gekeken als oplossing. “Maar die zijn veel te duur voor mijn kinderen. Onbetaalbaar voor de gewone Almeerders.” Ook zelfbouw in Oosterwold is geen optie voor de kinderen van Kleis-Waterink. “Niet te betalen voor hen”, zegt ze.
Als haar kinderen al aan een woning komen, dan voorziet Kleis-Waterink ook daarna weer huisvestingsproblemen. “Stel mijn middelste krijgt een jongerenwoning, zo’n eenkamerappartement. Vervolgens krijgt ze een relatie en ze wil een gezin stichten. Dan begint het hele circus van lange wachttijden weer opnieuw. Samenleven of trouwen is dan geen optie. Ze kan dan gewoon niet verder.”

Oplossingen


Kleis-Waterink kijkt nadenkend bij de vraag naar de oplossing voor de woningnood in Almere. “Tiny houses en zelfbouw is voor de gewone man niet te betalen. Zet dan maar velden vol met containerwoningen neer of met pipowagens.” Prefabwoningen zou ook een optie zijn, vindt Kleis-Waterink. “Maar doe iets, wees eens een keer echt creatief voor de mensen met een smalle beurs die een dak boven hun hoofd willen.”

Artikel geplaatst op: 25 februari 2019 - 11:31

Gerelateerd

Delen