Voetbalster Ashleigh Weerden in Oranje-selectie

Door Marcel Beijer
OOSTVAARDERSBUURT – De Almeerse Ashleigh Weerden (19) debuteert deze week, bij de Algarve Cup, wellicht bij de Oranjeleeuwinnen. De linksbuiten verlengde onlangs haar contract bij FC Twente, waar ze met haar flitsende acties in anderhalf jaar tijd is uitgegroeid tot publiekslieveling.

Ashleigh Weerden in de voetbalkooi waar ze urenlang speelde. Nu debuteert ze wellicht bij de Oranje Leeuwinnen. (Foto: Fred Rotgans)


“Laten we het hopen”, reageert Ashleigh op de vraag of bondscoach Sarina Wiegman haar deze week voor het eerst binnen de lijnen zal brengen. “Ik speelde eerder al in de jeugdelftallen van Oranje en ook bij FC Twente val ik kennelijk op. Ik moet het vooral hebben van mijn snelheid en techniek.”
Als de Almeerse debuteert komt ze in het veld te staan met coryfeeën als Lieke Martens, Vivianne Miedema en stadsgenoot Desiree van Lunteren. “Dat zijn grote namen, ja”, lacht Ashleigh. “Europese Kampioenen. Dat zal best even wennen zijn.”
Wennen was het voor de jonge Almeerse ook toen ze anderhalf seizoen geleden werd gecontracteerd door FC Twente en naar Hengelo verhuisde. Daar woont ze met drie ploeggenoten in een woonhuis. “In Hengelo is het veel rustiger dan in Almere. Maar de mensen zijn er heel vriendelijk, al moest ik wel even wennen aan het vreemde accent. Maar dat is nu over. Nee, ik heb het accent nog niet overgenomen, haha.”

Voetbalkooi


Ashleigh speelt sinds haar zevende voetbal. In teamverband bij de Buitenboys (‘eerst bij de meisjes en op mijn verzoek later bij de jongens. Daar werd ik sterker van.’) maar het grootste deel van de dag was ze te vinden in de voetbalkooi bij de Evenaar. “Daar was ik de hele dag aan het voetballen met jongens. Lekker pingelen met een bal. Daar leerde ik het straatvoetbal, die trucs en acties maak ik nu nog steeds in het veld. We speelden zo lang we konden, zelfs als de lichten uitgingen. Soms zagen we de bal niet eens meer.”
Haar ouders en broer Danylo (14) wonen nog steeds in de Oostvaardersbuurt. “Elk weekend kom ik naar huis. Almere blijft mijn stad. Danylo voetbalt momenteel bij AS’80. We spelen samen wel eens partijtje. Hij is best goed. Ik zat zelf op basisschool De Dukdalf en het Buitenhout College. Nu zit ik op het Johan Cruyff College.”


Toekomst


Wellicht weet Ashleigh zich in de toekomst naar een basisplaats in Oranje te knokken. Dan is één van haar dromen in vervulling gegaan. En daarna? Is Barcelona haar droom? “Dat zou mooi zijn, maar spelen in Engeland of Frankrijk lijkt me ook prachtig. “Ik heb wel het juiste karakter, maar hoef niet per se op de voorgrond te staan. Laat ik eerst maar eens mijn eerste minuutjes maken in het Nederlands Elftal, voordat ik verder droom. Ik ben niet brutaal, maar heb wel lef. Dat moet je ook wel hebben als je voetballende acties wilt maken. Ik laat mijn voeten spreken.”

Artikel geplaatst op: 26 februari 2019 - 09:07

Gerelateerd

Delen