Petitie en tientallen schriftelijke reacties over hogere grondprijs Oosterwold

Door Petra Onderwater

ALMERE – De gemeente Almere is de afgelopen dagen overspoeld met brieven over de verhoging van de kavelprijzen in Oosterwold.  De prijs van één vierkante meter is gestegen van 42 naar 74 euro. Dit gaat potentiële kopers tienduizenden euro’s extra kosten en de vraag is of zij dat kunnen financieren.

Deze bewoners konden de grond nog voor de lage prijs kopen en vierden vorig jaar dat de eerste paal van hun project de grond in gingen. (Archieffoto: Studio Fred Rotgans/Rinus Lettinck)

 

Een aantal gedupeerden is een petitie gestart, die tot dusver ruim 1.230 keer is ondertekend. “Zonder aankondiging zijn per ommegaande de kavelprijzen bijna verdubbeld. Wij verzoeken de overgangsregeling opnieuw onder de loep te nemen, zodat mensen die al geruime tijd bezig zijn met het ontwikkelen van hun plannen niet ineens het dubbele moeten betalen”, verklaart Vicky Dekker namens de initiatiefnemers van de petitie. "Dat kavelprijzen stijgen is normaal, maar de manier waarop is onbehoorlijk."

Radar

Potentiële kopers en andere belanghebbenden moesten in een algemene nieuwsbrief lezen dat de prijs bijna verdubbeld wordt. Zij vinden het vooral onredelijk dat de prijsverhoging via deze weg en op zo’n korte termijn wordt gecommuniceerd. Maandagavond werd de kwestie besproken in het AVRO/TROS-programma Radar, waarbij enkele gedupeerden hun verhaal deden. Zo vertelde een potentiële koper dat zij in mei 2018 al de intentieverklaring had willen tekenen, maar moest wachten tot het archeologisch onderzoek van de gemeente Almere was afgerond. “Nu word ik geconfronteerd met de hogere grondprijs, wat me zo’n 100.000 euro extra gaat kosten.”

Nobelhof

De stichting Nobelhof, een ouderinitiatief om in Oosterwold een woonplek te creëren voor jongvolwassenen met een verstandelijke beperking, heeft een grote kavel nodig voor de realisering van hun plannen. “De prijs van 42 euro per m2 die ons in november nog door de gemeente werd gemeld, past bij onze berekeningen. We hebben ons op 1 februari dan ook ingeschreven bij de gebiedsmanager om te zien of we in Oosterwold geschikte kavels kunnen vinden. Maar een paar dagen geleden kregen we te horen dat de grondprijs bijna is verdubbeld. Dit hakt natuurlijk stevig in de begroting. Het gaat om vele honderdduizenden euro’s extra voor ons initiatief”, zo meldt de stichting.

Wethouder Maaike Veeningen zegde in Radar toe dat er alsnog gekeken zal worden naar schrijnende grensgevallen. “Ik begrijp dat veel mensen erg geschrokken zijn door stijging van de grondprijs. Als overheid dienen wij een marktconforme prijs in rekening te brengen. Er is wel een overgangsregeling, waarbij mensen die de intentieverklaring hebben ondertekend de grond voor de oude prijs krijgen. Maar je moet ergens een grens trekken”, aldus Veeningen. “We inventariseren nu alle reacties die binnenkomen en dat zijn er een hoop. We zijn bereid om individuele gevallen waarin het aantoonbaar onredelijk is dat zij niet onder de overgangsregeling vallen opnieuw te bekijken.”

 

Artikel geplaatst op: 14 februari 2019 - 09:00

Gerelateerd

Delen