Appartementen op boerenerf in Oosterwold

OOSTERWOLD - Stadsboeren Tom Saat en Tineke van den Berg zijn verrast door de interesse van stadsbewoners voor de nieuwe appartementen op het erf van Natuurboerderij Vliervelden in Oosterwold, onderdeel van hun Stadsboerderij Almere.
Appartementen in een gebied als Oosterwold zijn uniek, helemaal op een boerenerf. (Foto: aangeleverd)

Het past in een trend van stedelingen die de steeds drukkere, duurdere steden ontvluchten, op zoek naar rust, ruimte, betaalbare woningen en meer gemeenschapszin. Daarbij zijn appartementen in een gebied als Oosterwold uniek, helemaal op een boerenerf.
Natuurboerderij Vliervelden is de tweede locatie van de Stadsboerderij Almere. Het erf ligt in het Eemvallei gebied waar in de zomer de koeien grazen. De stal biedt ruimte aan 120 koeien en daarnaast wordt een ‘Poortgebouw’ met de 21 duurzame appartementen gerealiseerd. Een van de stedelingen die het drukke stadsleven verruilt voor zo’n appartement is Annemieke. Ze woont nu in de Spaarndammerbuurt in Amsterdam. “Het idee van het vrije land en vooral de gemeenschapszin spreken me enorm aan. Ik woon straks in een buurtje waar mensen open staan voor elkaar”, verwacht Annemieke. “Nu klets ik ook met buren, maar iedereen is druk en veel met zichzelf bezig. Ik denk dat in Het Poortgebouw mensen komen wonen die meer aandacht hebben voor elkaar. Samen in de tuin werken en groente verbouwen bijvoorbeeld, lijkt me heerlijk. En als ik naar Amsterdam wil, ben ik er in 30 minuten.”
Natuur

Het gaat om duurzame beganegrond-appartementen met tuin én appartementen met terras met uitzicht op de akkers, waarvan er nog een paar te koop zijn. Alle woningen hebben vloerverwarming, een eigen warmtepomp en zonnepanelen. Er is ook een gemeenschappelijke tuin. Voor de idealistische boerderij-eigenaren Tom Saat en Tineke van den Berg is dit niet zomaar een woningbouwproject: “We maken er samen met de bewoners een prachtige plek van, waar natuur, landbouw, werken en wonen elkaar versterken. Door activiteiten op het gebied van educatie, zorg en onderzoek betrekken we stadsbewoners bij het boerenwerk. De boerderij is een manier om mensen dichter bij de natuur te brengen, zónder dat mensen zelf boer hoeven te worden.”

Mix

Tineke van den Berg: “We hebben een gevarieerde groep kopers omdat de appartementen niet in dezelfde prijsklasse liggen. Voor gezinnen is het hier ideaal, maar er komen ook jonge en oudere mensen wonen. Een mix van bewoners dus in verschillende levensfasen. Bijzonder is dat al deze mensen worden aangetrokken door de boerderij als een culturele ontmoetingsplaats vol bedrijvigheid.”
Verbinding

Op de Stadsboerderij op de Kemphaan is iedere zaterdagmorgen een boerenmarkt. Er zijn theater- en muziekvoorstellingen, schoolklassen komen koken, bedrijven en ondernemers kunnen vergaderen in de schuur en er worden allerlei activiteiten georganiseerd. Ook het nieuwe erf Vliervelden wordt een levendige plek, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Er komt een biologische supermarkt, maar als je bij wijze van spreken zelf een paar uien van de akkers uit de grond wilt plukken, kan dat ook. Ieder kan op zijn eigen manier bijdragen om de plek mooier te maken.
Artikel geplaatst op: 16 januari 2019 - 10:53

Gerelateerd

Delen