Woningsplitsing wordt bevroren
Wethouder Loes Ypma (PvdA) stopt huisjesmelken

Door Robert Mienstra
ALMERE – “Er wordt schandalig veel geld gevraagd voor kleine wooneenheden in opgesplitste woningen”, zei wethouder Loes Ypma (PvdA) op de Politieke Markt van afgelopen donderdag. “De huisjesmelkers hebben Almere gevonden en dat is een ernstige zaak. Die splitsing levert veel klachten op bij de gemeente, dus we gaan met ingang van morgen de woningsplitsing bevriezen totdat er nieuwe regelgeving is en nieuw beleid.”
In Filmwijk werden in verschillende straten rijwoningen omgebouwd tot appartementen, zoals hier de Pasolinistraat. (Archieffoto: Fred Rotgans)

Er kunnen nu geen nieuwe aanvragen voor woningsplitsing in Almere worden ingediend. “Op dit moment liggen er nog 48 aanvragen”, zei Ypma. “Daar kunnen we met terugwerkende kracht niet zo veel mee. We kunnen wel handhaven als er klachten komen.”
Bij de gemeente zijn inmiddels meer dan honderd meldingen binnen gekomen over overlast bij gesplitste woningen. Dat gaat over parkeeroverlast, geluidsoverlast en soms ook over drugcriminaliteit. Met name in Filmwijk speelt dit probleem.
Inspreker

Op de Politieke Markt vertelde een inspreker hoe het nu toegaat in de Noorderplassen. “Daar worden twee twee-onder-een-kapwoningen gesplitst in zes woningen. Iedere woning heeft één parkeerplaats. Daar komen in het ergste geval negen auto’s. En hoe moet het met alle containers voor het afval? We krijgen nu een appartementencomplex in de straat, een doodlopende rustige straat. Dit is een situatie waar we als kopers nooit voor gekozen hebben.”
Steun

De politieke partijen konden zich vinden in het beleid van Ypma en steunden de maatregel. De problemen rond de woningsplitsing waren bij het vorige college in 2015 al aangekaart. “Toen is er door de raad aandacht aan besteed en is er om een onderzoek gevraagd”, zei Sven der Burg (D66). “Het is goed dat er nu actie ondernomen wordt, maar dat had natuurlijk tijdens het vorige college al moeten gebeuren.”
De uitgangspunten voor het komende beleid zullen zich met name richten op het voorkomen van overlastsituaties, zoals te veel mensen in één woning en concentratie zoals te veel kamerverhuurpanden dicht bij elkaar.
Waarschijnlijk was de inspreker uit de Noorderplassen te laat met haar verhaal. De aanvraag voor de woningsplitsing aan haar straat - de Giek - is al een tijd geleden ingediend.
Artikel geplaatst op: 15 oktober 2018 - 10:11

Gerelateerd

Delen