D66-leden voor de klas op hogeschool
Studenten bestuurskunde Windesheim spelen bewonersbijeenkomst na

Door Robert Mienstra
ALMERE – Studenten bestuurskunde van de hogeschool Windesheim speelden vorige week een inspraakbijeenkomst voor bewoners na over de plaatsing van asielzoekers in een woonwijk. Deze les werd gegeven door leden van D66. “We willen studenten laten kennis maken met procedures die in de gemeente kunnen spelen”, vertelt Martine van Bemmel, fractievoorzitter van D66.
De raadsleden Sven van de Burg en Martine van Bemmel begeleiden de studenten bij hun rollenspel ‘Inspraakavond voor bewoners.’ (Foto: Almere DEZE WEEK)

De studenten kregen ieder een rol toebedeeld zoals wethouder, bewoner, gemeenteraadslid, actievoerder en journalist. Af en toe werd er gewisseld van rol. “Zo leren de studenten steeds vanuit een ander gezichtspunt te spreken”, licht Van Bemmel toe. “Verder oefenen de studenten met deze les overleggen en op argumenten discussiëren.”
Argumenten

De casus was dat er in de Bloemenwijk driehonderd vluchtelingen zouden komen wonen op een bevolking van 1500 wijkbewoners. De studenten namen hun rollen serieus. Voor- en tegenstanders kwamen met tal van argumenten. Uiteindelijk moesten de groepen studenten op basis van alle argumentatie een besluit nemen over de plaatsing van vluchtelingen in de Bloemenwijk. Alle groepen besloten dat de vluchtelingen er mochten komen, zij het onder verschillende voorwaarden. Een groep studenten had er helemaal geen problemen mee, de tweede groep stond de huisvesting tijdelijk toe om te kijken of er geen overlast zou komen en de derde groep ging akkoord mist er voldoende begeleiding en toezicht zou komen van onder meer camera’s.” En passant leerden de studenten veel over de werking van de gemeenteraad en haar taak en die van de raadsleden.
Artikel geplaatst op: 16 oktober 2018 - 15:33

Gerelateerd

Delen