Zieke bewoners Haasweg blijven getakeld worden

Goede Stede: 'Zo gaat het nu eenmaal'

Door Robert Mienstra

BUITEN - De situatie met het naar beneden takelen van zieke bewoners blijft in de seniorenflat op de Haasweg bestaan. De bewoners krijgen geen grotere lift. Dit meldt een woordvoerder van woningstichting Goede Stede naar aanleiding van de berichtgeving vorige week in deze krant.

De seniorenflat aan de Haasweg. (Foto: Almere DEZE WEEK)
  1.  

Bewoners meldden toen dat zieken door de brandweer naar beneden getakeld moeten worden en dat doodskisten en lijkzakken rechtop in de lift naar beneden worden vervoerd zonder dat er begeleiding bij is.

Nare ervaringen


“Er zijn wat nare ervaringen geweest bij de Haasweg”, zegt Brigit Ruiter, woordvoerder van Woning Stichting Goede Stede. “Het klopt verder dat we de lift in het seniorencomplex gaan renoveren zodat hij weer 25 jaar mee kan. Wij gaan geen bouwkundige maatregelen doen om die lift groter te maken.” Door de renovatie is de lift twaalf dagen en nachten buiten gebruik. Een aantal bewoners meldt dat ze daardoor bijna twee weken hun appartement niet meer kunnen verlaten.

Normaal


“De lift is 25 jaar geleden gewoon volgens de regels aangelegd”, zegt Ruiter, “net zoals elders in dit land. Het probleem met oudere bewoners gaat overal in Nederland spelen omdat we willen dat ouderen langer zelfstandig blijven wonen. Dit is een seniorencomplex, geen zorgcomplex. Dit zijn problemen waar we met elkaar verder over moeten gaan denken. We hebben met alle bewoners een op een gesproken wat we kunnen doen tijdens de renovatieperiode en hebben hulp aangeboden zoals boodschappenhulp. Het gaat maar om een paar mensen die slecht ter been zijn. En ja, soms moeten mensen in een eengezinswoning ook uit hun huis getakeld worden. Zo gaat het nu eenmaal. Het is een reguliere methode als iemand horizontaal vervoerd moet worden. Dus ook bij de Haasweg. In Amsterdam is dit niet anders, dit is gewoon de procedure. Maar het heeft absoluut onze aandacht omdat dat naar beneden takelen een naar gezicht is. Maar we hebben gekozen voor renovatie en niet voor een andere optie.”

Meerdere panden


Inmiddels is duidelijk dat er niet alleen aan de Haasweg zieke bewoners getakeld worden, maar ook bij seniorenflats in de Landgoederenbuurt en Waterwijk. Een 87-jarige bewoner van een seniorenflat aan de Twikkellaan in Almere meldde aan deze krant dat ze het takelen van ouderen mensonterend vindt: “Dan zweef je daar door de lucht en staat de halve buurt aapjes te kijken terwijl je naar het ziekenhuis moet.”

Artikel geplaatst op: 11 oktober 2018 - 13:36

Gerelateerd

Delen