Wonen in een energieneutrale woning
"We wekken meer energie op dan we verbruiken"

Door Kirsten Thuis-Woudenberg
NOBELHORST – De zonnepanelen op het dak van de woning van Sebastiaan en Maria Vosjan blinken in de zon. Het stel bouwde een duurzame energieneutrale woning in Nobelhorst. “Met onze warmtepomp in combinatie met zonnecollector en de zonnepanelen op het dak zijn we volledig zelfvoorzienend”, vertelt Sebastiaan. “We wekken zelfs meer energie op dan we verbruiken.”
Dankzij de zonnepanelen en de warmtepomp is het huis van Sebastiaan Vos energieneutraal. (Foto: Fred Rotgans)

Sebastiaan en Maria wilden graag buiten de stad wonen. “We woonden hiervoor zeventien jaar in Filmwijk”, aldus Sebastiaan. “Het dorpse karakter van Nobelhorst sprak ons aan. Wonen in het bos rond Almere, met alle voorzieningen dichtbij. Wij waren de eerste kavelkopers in Nobelhorst."
Zelfvoorzienend

In de wijk is geen stadsverwarming. “De keuze was dus om het te huis verwarmen door middel van gas met een CV-ketel of door zelfvoorzienend te zijn. Wij kozen ervoor om een duurzame energieneutrale woning te bouwen. We werkten mee aan een proef met warmte- en koude opslag. We wekken warmte op uit de grond. Daarvoor moesten we in de grond boren. Je mag maar beperkt boren in Almeerse bodem. In overleg met de gemeente boorden we voor onze warmtepomp, tien meter diep, lussen in de bodem. Daar pompt het water doorheen. Op tien meter diepte is de bodem 10 graden. Het water neemt die 10 graden mee en zet dit om in warmte. Daarnaast wekken we met zonnepanelen onze eigen elektriciteit op.”
De woning liet het stel ontwerpen door een architect. “We wilden geen standaard cataloguswoning, daarom kozen we voor een eigen ontwerp. We hebben al onze wensen verteld. Zo wilden we een moderne woning met strakke lijnen, een grote badkamer en hal, goede isolatie en geen direct zonlicht in het huis. Bij het ontwerp van het dak moest er rekening gehouden worden met de plaatsing van de zonnepanelen. De architect ging met de wensen van het echtpaar aan de slag. En met succes. “Bij onze tweede afspraak stond de maquette al klaar. Toen we die zagen waren we verkocht.”
Ongerustheid wegnemen

Nieuwe woningen waarvoor de bouwvergunning na 1 juli 2018 is gedaan kunnen niet meer rekenen op een gasaansluiting. Met zijn verhaal hoopt Sebastiaan de ongerustheid bij kavelkopers die gasloos moeten gaan bouwen weg te nemen. “Mensen die in de overgangsperiode van de bouwvergunning zitten hebben misschien geen rekening gehouden met gasloos bouwen in de berekening van hun kosten. Ik wil ze meegeven dat het lijkt alsof het meer gaat kosten, maar uiteindelijk heb je een percentage van je vaste lasten niet meer. En bij het afsluiten van een ‘groene hypotheek’ kun je zelfs korting krijgen op je hypotheekrente.”
Sebastiaan en Maria willen anderen graag informeren over het bouwen van een energieneutrale woning. Daarom stellen ze op zaterdag 10 november hun huis open tijdens de Duurzame Openhuizendag. Meer informatie: www.duurzamehuizenroute.nl/almere.
Artikel geplaatst op: 02 oktober 2018 - 11:02

Gerelateerd

Delen