Duurzame betoncentrale feestelijk geopend

DE VAART – Op het terrein van Vijfhoek Recycling op industrieterrein De Vaart is vorige week een duurzame betoncentrale geopend. Volgens de gemeente heeft Almere hiermee de landelijke primeur van een betoncentrale die onder meer gerecycled betonpuin en plantenvezels gaat gebruiken voor de productie van nieuw beton.
V.l.n.r. Alexander Pouw, directeur Theo Pouw Groep, Jan Hoek wethouder, Erik Kijlstra, directeur Reimert Groep. (Foto: Feenstra Fotografie)

Door betonpuin te hergebruiken wordt de CO2-uitstoot aanzienlijk verminderd en wordt het honderd procent circulair. Het beton van de betoncentrale in Almere bevat minimaal dertig procent gerecycled materiaal: Oud beton wordt verwerkt tot een hoogwaardige grind- en zandvervanger. Dit vanuit de overtuiging dat het hergebruik van grondstoffen beter is voor mens en milieu, dan het alsmaar opnieuw produceren van grondstoffen.
Ook worden er plantenvezels toegevoegd aan het beton. “Het toevoegen van groene vezels is iets dat absoluut kan, denk bijvoorbeeld aan beton dat gebruikt wordt voor het vervaardigen van fietspaden”, aldus Alexander Pouw, eindverantwoordelijke van de betoncentrale. In Almere komt er in 2019 een proefvak voor deze ‘groene fietspaden’, om de duurzaamheid te testen.
Wethouder Jan Hoek vindt het belangrijk om als gemeente een actieve rol te spelen in de circulaire economie. “Als we ook in de toekomst in welvaart willen leven, dan zullen we onze economie radicaal moeten veranderen”, aldus Hoek. “De innovatiekracht van ondernemers is daarbij hartstikke nodig. Deze groene betoncentrale vind ik een heel mooi voorbeeld van hoe je samen kunt werken aan een gezonde stad.”
Artikel geplaatst op: 17 september 2018 - 11:21

Gerelateerd

Delen