‘Code Rood’ voor de woningmarkt

ALMERE - In het eerste halfjaar van 2018 verkochten de gezamenlijke projectontwikkelaars en woningbouwers in Nederland bijna 4 procent minder nieuwe koopwoningen dan een jaar eerder. Een nijpend tekort aan bouwlocaties en ‘handjes’ op de bouwplaats zorgen ervoor dat een bouwproductie van 75.000 huur- en koopwoningen per jaar voorlopig niet haalbaar is. Daardoor blijft de druk op de woningmarkt onverminderd groot.
Dit blijkt uit de Thermometer Koopwoningen Najaar 2018 van NVB Vereniging voor Ontwikkelaars & Bouwondernemers. “In de Nationale Woonagenda hebben we met elkaar afgesproken jaarlijks 75.000 woningen bij te bouwen, maar met een verkoopdaling als deze raken we helaas alleen maar verder van dit doel verwijderd. Het is echt code rood”, aldus Nico Rietdijk, directeur van NVB.
De daling in de verkoop van de woningbouwers komt volledig voor rekening van de eengezinswoningen. Bij nieuwe appartementen was in het afgelopen eerste halfjaar nog wel sprake van een plus in de verkoop van 4 procent. Maar omdat dit een veel kleinere markt is dan die van eengezinswoningen, kon dit de totale teruggang in de aantallen verkopen van nieuwe koopwoningen niet voorkomen.
Artikel geplaatst op: 28 augustus 2018 - 08:35

Gerelateerd

Delen