Eerste wooncontracten intercultureel ecodorp Diamondiaal uitgedeeld

Door Bianca Kramer
HOUT - Tijdens de feestelijke open dag zaterdag 21 april, zijn de eerste huurwoningen van woon coöperatie Diamondiaal uitgedeeld. Diamondiaal is een wereld ecodorp in Oosterwold dat door initiatief van Inspiratie Inc tot stand is gekomen. Wethouder Tjeerd Herrema en Amal Abbas Saal van Inspiratie Inc maakten zaterdagmiddag de eerste bewoners bekend.
Diamondiaal is een wooncoöperatie waar mensen met verschillende culturele achtergronden samenwonen in een creatieve en gelijkwaardige gemeenschap. Wethouder Tjeerd Herrema (midden) en Amal Abbas Saal van Inspiratie Inc (in gele jurk) overhandigden zaterdagmiddag de eerste contracten aan nieuwe bewoners. (Foto: Fred Rotgans)

'Betaalbaar, inclusief en intercultureel wonen midden in de polder'. In Oosterwold is de bouw van het dorp Diamondiaal in volle gang. Het idee is bijna vijf jaar geleden in AZC Almere ontstaan. De weg naar het uiteindelijke dorp is niet makkelijk geweest. Maar Diamondiaal wordt uiteindelijk een ‘mooie nieuwe bloem in Oosterwold’, en 'een plek dat voelt als thuiskomen en waar dromen waar worden gemaakt', zo zei Tjeerd Herrema in zijn speech.
Het dorp is nu al meer dan alleen een aantal woningen bij elkaar, het gaat om de gemeenschap, de kracht van diversiteit en een thuis voor iedereen. Er wordt daarnaast zo veel mogelijk zelfvoorzienend geleefd: zo is er wind en zonne-energie, een eigen waterzuiveringsinstallatie en een grote moestuin. Hierdoor wordt ook werk voor de bewoners gecreëerd. Het is de bedoeling dat er tevens een bakker en restaurant komt. Het buurthuis is voor iedereen in Oosterwold en wordt een plek om samen te komen.
Feestelijke open dag

Tijdens de zonovergoten open middag werd er gezongen op Syrische muziek en gedanst op Afrikaans getrommel. Verder waren er workshops voor de kinderen, zoals je eigen jongleerbal maken, en was er een saladebuffet voor alle gasten.
Artikel geplaatst op: 23 april 2018 - 11:00

Gerelateerd

Delen