Buitenaren starten petitie voor aantrekkelijker Globeplein

Door Kirsten Thuis-Woudenberg
BUITEN CENTRUM – Er moeten meer horecaterrassen, kunst, bomen en bloemen en misschien zelfs een schaaktafel of een fontein komen op het Globeplein. Dat vindt Mercedes Leon. De onderneemster startte daarom een petitie die pleit voor een aantrekkelijker Globeplein. “Omdat het centrum niet aantrekkelijk genoeg is, willen inwoners van Buiten hun tijd er niet doorbrengen”, aldus Mercedes Leon.
Het Globeplein. (Foto: Fred Rotgans)

Leon is, samen met haar man, de eigenaar van de kleine juicebar en delicatessenzaak The Food Press aan het Globeplein. Het centrum van Buiten heeft, volgens Leon, geen ziel: “Het Globeplein is geen gezellig plein. Het centrum is niet aantrekkelijk genoeg en straalt geen vreugde uit. Er zijn geen gezellige terrassen. Op koopavonden is het hier uitgestorven.”
De uitstraling van het centrum heeft, volgens de onderneemster, een slechte invloed op de commercie. “De winkeliers hebben hier last van. De aanloop op het plein en het winkelcentrum is minimaal. De bewoners gaan liever naar het centrum van Stad om te winkelen. De horecaterrassen die er zijn grenzen direct aan de busbaan. Een ook het betaald parkeren maakt dat bezoekers wegblijven uit het centrum.”
De huren van de winkels zijn, volgens Leon, veel te hoog. “Voor ons kleine zaakje betalen wij al 1.300 euro per maand. Het is heel moeilijk om genoeg omzet te halen om de huur te kunnen betalen. Op koopavonden komt er bijna niemand, dus niet elke winkel blijft open. Wij kunnen ons geen personeel veroorloven, dus als mijn man en ik ziek zijn, laten we de winkel dicht. Maar dan krijg je gelijk een brief waarin gedreigd wordt met een boete van 750 euro per dag dat je niet open bent.”
Om zich heen ziet Leon winkeliers vertrekken. “Er is veel leegstand . Ik heb gehoord dat Xenos en Vero Moda weggaan. En dat zijn dan nog de grootwinkelbedrijven. De leuke, kleine authentieke zaakjes hebben geen kans. Wij zitten hier nu drie jaar en moeten volgend jaar beslissen of we blijven. Onze buren, een winkel in haarproducten weten ook nog niet of ze blijven. Voor iets meer geld huren we een groter pand in Amsterdam. De eigenaar lijkt het niet te kunnen schelen wat er gebeurt.”
Met de petitie wil Leon bereiken dat het Globeplein wordt aangepakt. “Na één dag hadden we al 150 handtekeningen. Na deze week verwacht ik dat we op 500 handtekeningen uitkomen. De petitie willen we bij een politieke partij neerleggen die er iets mee doet.”
De petitie is te vinden op: www.petities24.com.
Artikel geplaatst op: 17 april 2018 - 12:52

Gerelateerd

Delen