Bewoner neemt initiatief voor AED in de Meenten

MEENTEN – De Meenten in Haven heeft zijn eigen AED (automatische externe defibrillator). Dat heeft de wijk te danken aan bewoner Yvonne van den Bosch-Scholten.
De AED aan de Rietmeent 60. (Foto: aangeleverd)

In de Meenten was tot voor kort geen AED die 24/7 beschikbaar is. Daarom benaderde Yvonne van den Bosch-Scholten, die burgerhulpverlener is bij de Nederlandse Hartstichting), ruim 700 buurtbewoners om samen te kijken naar de mogelijkheden voor het plaatsen van een AED. Ruim 70 bewoners waren enthousiast en leverden een financiële bijdrage hieraan. Daarnaast wist de Almeerse een aantal sponsors te strikken. Om alles in goede banen te kunnen leiden, zocht Van den Bosch-Scholten samenwerking met De Schoor, Welzijn in Almere die dergelijke burgerinitiatieven dikwijls steunt. Deze week is de AED opgehangen aan de gevel van rijschool Elmers aan de Rietmeent 60.
Jaarlijks sterven er 15.000 a 16.000 Nederlanders aan een hartstilstand. Als er binnen zes minuten een AED wordt ingezet, vergroot dit de overlevingskansen met 70 procent. Op dit moment overleeft 10 procent van het aantal slachtoffers dat buiten het ziekenhuis een hartstilstand krijgt.
In Almere is burgerhulpverlening met behulp van HartslagNu actief. Hiervoor werken gemeente Almere, Regionale Ambulancevoorziening (RAV) Flevoland en HartslagNu nauw met elkaar samen. Aangemelde vrijwilligers ontvangen dan via hun mobiele telefoon acute hulpvragen bij een reanimatie bij hen in de buurt.
Wie meer informatie wil over dit initiatief of een reanimatiecursus wil volgen in buurtcentrum Meenten & Grienden, kan contact opnemen met Yvonne van den Bosch - Scholten via buurtveiligheid@gmail.com.
Artikel geplaatst op: 09 mei 2017 - 13:34

Gerelateerd

Delen